Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

010 / 146 51 10

Svensk företag lanserar gentester som ger svar på om man har en ärftligt förhöjd risk att utveckla cancer

av | 25 november, 2021 | Cancer generellt

Det svenska företaget iCellate meddelar att deras produkt GeneMate®, som ger svar på om man har en ärftligt förhöjd risk att utveckla cancer, nu finns tillgänglig via Smolab (Stockholm Medical Office Lab).
Testerna bygger på hemskickade prov som kan skickas tillbaka med posten. Testet ger svar på ärftlig cancerrisk och fungerar för 41 gener. De cancerformer som berör PALEMAs medlemmar är test för pankreascancer och magsäckscancer.

Tidig upptäckt är viktigt inom alla cancersorter och testet GeneMate kan ge svar på om en person har anlag för ett antal olika cancertyper. Det kan vara viktigt att känna till i förväg om det har funnits cancer inom familjen eller släkten, för att tidigt känna igen symtom och kunna sätta in snabb behandling.

Testning tillgänglig kommersiellt

Tidigare har den som vill kontrollera ärftlighet fått gå via den allmänna cancervården för att bli testade, men nu finns provtagningen tillgänglig kommersiellt dels via företaget iCellate och den större distributören Smolab. Produkten släpps även internationellt och har nu även börjat säljas i Storbritannien.

Genetiskt test
Enligt iCellate går så många som 97% av alla med genetisk risk för en cancersort oupptäckta. Mellan 5-10 % av all cancer orsakas av nedärvda varianter.

Stor potential för tidiga upptäckter

Det finns med andra ord en stor potential för flera tidiga upptäckter och därmed snabbare insatt behandling. Testet är ett salivprov som görs i hemmet och skickas tillbaka till ett laboratorium. GeneMate kombinerar testet med en utredning av cancer i släkten och remitterar vid behov vidare till vården. Det är dock inte alla cancerfall som kan misstänkas via familjerelaterade genförändringar, eftersom det även kan uppstå mutationer genom sjukdomar, så då kan gentestet även vara bra för komplettering vid misstanke om cancer.

Testen finns i lite olika utformningar beroende på vad som behöver undersökas och kostar i Sverige mellan 2895 kr till 4995 kr.

Om PALEMAs artiklar

Det händer ibland att vi skriver artiklar om ett specifikt företag, en specifik organisation eller en specifik produkt. Vi tar aldrig emot någon ersättning för att skriva artiklar utan vi skriver enbart om det som vi bedömer vara av intresse för våra läsare. Likaså om vi länkar till en specifik sida så är det för att vi bedömer informationen där vara av intresse för våra läsare, inte för att vi får betalt för det.

Våra olika policyer, bland annat sponsor- och samarbetspolicy finns att läsa här.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pressträff 230601
Cancer generellt

Första steg mot en förändrad sjukvård

Den 1 juni höll sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch och Carina Ståhl Herrstedt, ledamot socialutskottet, en pressträff om hur man tänker sig förändra svensk sjukvård.

Om PALEMA, Övrigt

Mariannes swimrun för PALEMA

Marianne är en av PALEMAs medlemmar som drabbats av Pankreascancer och som för att orka med kampen mot sjukdomen aktiverar sig med bland annat swimruns. Nu i sommar ska hon delta i två sådana.

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
NMV Group
Wavebox
Jurio partner

Pin It on Pinterest