Nätverket mot cancer består av flera cancerföreningar, av vilken PALEMA är en. På världscancerdagen uppmanade nätverkets ordförande till omfattande förbättringar i cancervården. Många patienter har känt hur de inte har fått den vård de har rätt till, och att den är ojämlik över landet.
Patientlagen som vi tidigare har skrivit om innebär att alla ska ha lika rättigheter till en bra vård, men så ser det inte ut i verkligheten. I en debattartikel skriver nätverkets ordförande, Margareta Haag, att vården inte fungerar jämlikt i Sverige och att det måste ske stora förändringar.
Så här skriver Margareta Haag bland annat i sin artikel: ”Många patienter från Nätverket mot cancers medlemsorganisationer vittnar om en ojämlik tillgång till utredningar för att hitta cancer och till mediciner, behandlingar eller rehabilitering efter konstaterad cancer. I dag upplever alltså, i motsats till vad lagen säger, många patienter brist på tillgång till vård och saknar valfrihet och inflytande över sin egen vård… Vi vill att politiker i regionerna ser till att primärvården får de resurser den behöver för att upptäcka cancer tidigt, att precisionsmedicin och annan utveckling av nya terapier kommer alla till del, och att vi får en individanpassad rehabilitering som fungerar och erbjuds alla. Först då har vi en jämlik cancervård!”
Nätverket mot cancer
Nätverket mot cancer verkar för att:
- Utbildning i personcentrerad hälso- och sjukvård ska ingå i medicinska utbildningsprogram och erbjudas i hälso- och sjukvården.
- Patientexpertis och resurser inkluderas i vård och forskning.
- Patienters och närståendes behov ska vara en ledstjärna för vård och forskning.
- Jämlik screening för olika cancerdiagnoser införs i alla regioner.
- Kliniska prövningar erbjuds varje patient – forskning i dag är morgondagens vård.
- Nationell styrning och fondering av precisionsmedicin och precisionshälsa införs.
- En nationell handlingsplan för lagring, insamling, delning och användning av hälso-, vård- och forskningsdata fastställs.