Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Effekten av träning utvärderas för patienter med cancer i matstrupen

av | 11 april, 2022 | Matstrupscancer (Esofaguscancer), Cancer generellt

Mer och mer tyder på att träning under och efter behandling är bra för cancerpatienter i allmänhet. Nu har Karolinska startat ett projekt för att mäta effekterna på en grupp patienter med matstrupscancer. Om resultaten blir positiva hoppas teamet bakom studien att fysisk träning kan ingå som en del av den ordinarie behandlingen.

Det är ett multidisciplinärt projekt som utförs på Karolinska sjukhuset i Solna. Patienterna erbjuds fysioterapi innan och efter operation samtidigt som de får onkologisk behandling i form av cytostatika och ibland även strålbehandling.

All träning anpassas efter dagsform och under projektets gång mäts patienternas muskelstyrka, kondition och livskvalitet. Resultaten kommer att visa sig om ett år men enligt processledaren Berit Sunde är deltagarna nöjda och får ibland snarare bromsas för att de är så motiverade.

Pulsklocka

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pin It on Pinterest