PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Helt förändrad immunterapi mot tumörer

av | 13 april, 2022 | Forskning, Cancer generellt, Immunterapi

Genetiskt förändrade immunceller har varit framgångsrikt vid behandlingen av blodcancer, men inte varit så bra vid vävnadstumörer. Nu har forskare vid Uppsala universitet hittat ett sätt att ”beväpna” immuncellerna för att angripa även s.k. solida tumörceller som sitter i vävnaden.

Forskarna har tillsatt ett immunstimulerande protein, NAP, som hjälper upp effekten av de tidigare använda CAR-T-cellerna. Forskarna tror att upptäckten helt kan förändra möjligheten att använda immuncellerna vid cancerbehandling.

Förändringen av CAR-T-cellerna kan också göra att cancer som cellerna inte känner igen, ändå kan angripas. Det har gjorts försök på möss som visar att den nya kombinationen tog bort 75% av tumörerna, medan den tidigare med bara CAR-T tog bort 30%.

Laboratorium

Det har även gjorts 2 lovande studier på patienter vid Akademiska sjukhuset. Forskarna hoppas att ha den första patienten i behandling i slutet på året, och att sedan kunna registrera ett läkemedel.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Årets medlem 2023 - Susanne Wennberg får priset av ordförande Eva Backman
Om PALEMA

Årets medlem 2023

Styrelsen instiftade för 2 år sedan utmärkelsen "Årets medlem" inom PALEMA och nu var det dags för den andra medlemmen i föreningen att få detta. Årets pristagare presenterades på årsmötet den 22 februari.

Årets medlem 2023 - Susanne Wennberg får priset av ordförande Eva Backman
Om PALEMA

Årets medlem 2023

Styrelsen instiftade för 2 år sedan utmärkelsen "Årets medlem" inom PALEMA och nu var det dags för den andra medlemmen i föreningen att få detta. Årets pristagare presenterades på årsmötet den 22 februari.

Pin It on Pinterest