010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Helt förändrad immunterapi mot tumörer

av | 13 april, 2022 | Forskning, Cancer generellt

Genetiskt förändrade immunceller har varit framgångsrikt vid behandlingen av blodcancer, men inte varit så bra vid vävnadstumörer. Nu har forskare vid Uppsala universitet hittat ett sätt att ”beväpna” immuncellerna för att angripa även s.k. solida tumörceller som sitter i vävnaden.

Forskarna har tillsatt ett immunstimulerande protein, NAP, som hjälper upp effekten av de tidigare använda CAR-T-cellerna. Forskarna tror att upptäckten helt kan förändra möjligheten att använda immuncellerna vid cancerbehandling.

Förändringen av CAR-T-cellerna kan också göra att cancer som cellerna inte känner igen, ändå kan angripas. Det har gjorts försök på möss som visar att den nya kombinationen tog bort 75% av tumörerna, medan den tidigare med bara CAR-T tog bort 30%.

Laboratorium

Det har även gjorts 2 lovande studier på patienter vid Akademiska sjukhuset. Forskarna hoppas att ha den första patienten i behandling i slutet på året, och att sedan kunna registrera ett läkemedel.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest