Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Nytt test visar tidig bukspottkörtelcancer med 95% sannolikhet

av | 26 maj, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Amerikanska forskare har tagit fram en ny metod som mäter cancerbärande proteiner ”EV”. Dessa sköter kommunikationen mellan celler, och stör immunsystemet om de är cancerogena. De för även över förstärkande effekter till andra cancerceller. Screeningen görs med blodtester och kan därför få stor betydelse i kampen mot cancern.

Om cancer i bukspottkörteln upptäcks tidigt i stadie 1, kan 5-årsöverlevnaden gå upp till 80% enligt forskarna i studien.

I sin metod har de kombinerat avancerade blodtester med datoriserad maskininlärning som känner igen proteinerna som medverkar till cancern. De skadliga proteinerna har många negativa skadeverkningar.

Proteiner
De minskar effektiviteten av kemoterapi, ökar metastaseringen, ökar näringen till cancerceller och stör immunsystemet. Det forskarna har hittat är att detta samtidigt gör att det är spårbart, vilket de har visat med blodtester.

Upptäckten är mycket viktig eftersom just tidig behandling är räddande, speciellt när det gäller cancer i bukspottkörteln. Forskarna har fått bra resultat även när det gäller urinvägscancer och livmodercancer. Större studier pågår nu med målet att effektiv screening ska kunna rullas ut i stora grupper av befolkningen på sikt.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Tack!
Om PALEMA

Tack !

Vi på PALEMA är ju helt beroende av bidrag, gåvor och donationer. Utan dessa hade vi inte kunnat driva vår verksamhet. Vi vill med detta inlägg bara framföra ett varmt TACK till dig som stödjer oss och vår verksamhet på olika sätt.

Pin It on Pinterest