Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

010 / 146 51 10

Nytt test visar tidig bukspottkörtelcancer med 95% sannolikhet

av | 26 maj, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Amerikanska forskare har tagit fram en ny metod som mäter cancerbärande proteiner ”EV”. Dessa sköter kommunikationen mellan celler, och stör immunsystemet om de är cancerogena. De för även över förstärkande effekter till andra cancerceller. Screeningen görs med blodtester och kan därför få stor betydelse i kampen mot cancern.

Om cancer i bukspottkörteln upptäcks tidigt i stadie 1, kan 5-årsöverlevnaden gå upp till 80% enligt forskarna i studien.

I sin metod har de kombinerat avancerade blodtester med datoriserad maskininlärning som känner igen proteinerna som medverkar till cancern. De skadliga proteinerna har många negativa skadeverkningar.

Proteiner
De minskar effektiviteten av kemoterapi, ökar metastaseringen, ökar näringen till cancerceller och stör immunsystemet. Det forskarna har hittat är att detta samtidigt gör att det är spårbart, vilket de har visat med blodtester.

Upptäckten är mycket viktig eftersom just tidig behandling är räddande, speciellt när det gäller cancer i bukspottkörteln. Forskarna har fått bra resultat även när det gäller urinvägscancer och livmodercancer. Större studier pågår nu med målet att effektiv screening ska kunna rullas ut i stora grupper av befolkningen på sikt.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pressträff 230601
Cancer generellt

Första steg mot en förändrad sjukvård

Den 1 juni höll sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch och Carina Ståhl Herrstedt, ledamot socialutskottet, en pressträff om hur man tänker sig förändra svensk sjukvård.

Om PALEMA, Övrigt

Mariannes swimrun för PALEMA

Marianne är en av PALEMAs medlemmar som drabbats av Pankreascancer och som för att orka med kampen mot sjukdomen aktiverar sig med bland annat swimruns. Nu i sommar ska hon delta i två sådana.

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
NMV Group
Wavebox
Jurio partner

Pin It on Pinterest