Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Harvard ger råd om kosttillskott

av | 30 juni, 2022 | Cancer generellt, Forskning

Det är svårt att veta vilka kosttillskott som fungerar och är bra att ta. Harvard har tagit fram råd som gäller enligt vetenskaplig expertis. Det slår hål på en del myter som tillverkarna av tillskott försöker marknadsföra.

Det finns några tillskott som är viktiga, men i det stora hela får man i sig det mesta via vanlig mat. Konsultera dock alltid din läkare innan användning, speciellt vid behandlingar av cancer.

Bra tillskott:

D-vitamin: Eftersom många numera jobbar inomhus och användningen av solskydd har ökat, finns det ofta ett behov av extra D-vitamin. Det är svårt att få i sig tillräckligt genom kosten och därför behövs ofta tillskott. 600 IU per dag om du är under 71 år och 800 IU därefter. Men många experter rekommenderar 800 – 1,000 IU dagligen för de flesta vuxna. Doser upp till 4,000 anses som säkert men mera kan vara giftigt. Rekommendationerna är att ta D-vitamin i samband med måltider som innehåller en del fett.

Tillskott
B12: Vitamin B12 finns bara i animalisk mat, så strikta vegetarianer kan behöva tillskott. Dessutom så kan många äldre människor inte producera tillräckligt med magsyra för att ta upp B12, så där kan det också behövas tillskott. Men B12 finns ofta som tillägg i många spannmålsprodukter och annan mat, och i den formen tas B12 lättare upp, även utan bra produktion av magsyra. Därför kan en skål med flingor täcka behovet på det rekommenderade 2.4 mikrogram per dag. Men om du äter lite olika mängder per dag kan extra B12 vara att rekommendera.

Folat/folsyra: Vitaminen är nödvändig för produktionen av röda blodkroppar och har en viktig roll för DNA tillverkningen. Den är viktig för reparera defekter i den genetiska koden. Folater finns i gröna bladväxter, frukter, baljväxter och kött. Men fram till sena 90-talet fick inte Amerikaner i sig den rekommenderade dagsmängden på 400 mikrogram (rekommendationen i Sverige är 500 mikrogram). Gravida och kvinnor som vill bli gravida rekommenderas att ta extra tillskott. Den rekommenderade högsta gränsen i USA är 1000 mikrogram per dag. Intag av rätt mängd folater kan förhindra allvarliga fosterskador.

Fiskolja: Läkare har känt till att människor som äter fisk regelbundet får ett extraskydd mot hjärtsjukdomar och stroke. Därför är det bra att ta extra fiskolja för hjärt- och kärlsjuka, speciellt om de inte äter fisk regelbundet. Men kontrollera gärna med din läkare först. De som äter fisk två gånger i veckan behöver sannolikt inte oroa sig och ta extra fiskolja. Om du väljer att få i dig extra fiskolja så ska det inte vara fiskleverolja, eftersom det innehåller för mycket A-vitamin.

Fiber: Ett högt intag av fiber har många fördelar ur hälsosynpunkt, och hjälper vid många sjukdomar. Det gäller hjärtsjukdomar, fetma, bråck och inflammation av tjocktarmen. Den nationella medicinska Akademin i USA rekommenderar 38 gram fiber dagligen för män under 50 och 30 gram för äldre män, 25 gram för kvinnor under 50 år och 21 gram för äldre kvinnor. Fullkorn, frukter, grönsaker, nötter och frön är de bästa källorna för fiber. Men många människor behöver komplettera med tillskott för att nå målen, och då är psylliumfrön ett bra alternativ. Och det sänker dessutom kolesterolet.

Dåliga tillskott:

Det avrådes generellt att använda tillskott för selen, antioxidanter och multivitaminer, där den sistnämnda inte har någon vidare effekt.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Sommar
Om PALEMA

Sommartider hej hej

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

Sommar
Om PALEMA

Sommartider hej hej

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

Pin It on Pinterest