PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Vården dålig på samtal om komplementär och alternativ medicin

av | 8 juli, 2022 | Cancer generellt, Forskning

Många cancerpatienter tar komplement till sin cancerbehandling utan att rådfråga vården, och vården är dålig på att hantera frågan. Det kan vara farligt och motverka behandlingen med olika tillskott och därför är det viktigt att vården blir bättre på att samtala med patienterna.
PALEMA har skrivit om riskerna med olika tillskott och att det är viktigt att alltid rådfråga läkare i samband med behandlingen. Nu har en studie från Umeå Universitet slagit fast att vården är dåligt förberedd för att hantera ämnet. Studien visar att mer än var fjärde deltagare i studien använde komplementär och alternativ medicin parallellt med sin cancerbehandling.

Men bland dessa var det bara en av tre som hade pratat med sjukvårdspersonal om det. I dessa fall var det främst patienterna själva som hade tagit upp ämnet.

Komplement

Hälften ville ha mer kunskap

Många patienter har tagit komplement och alternativ som ett led i att känna sig bättre och har inte väntat sig några mirakel. Men många patienter har upplevt dels ett ointresse och dels en brist på kunskap inom vården. Det i sin tur har lett till att patienterna skaffar sig kunskapen på annat håll. Och det är cancervården som är den minst vanliga källan till kunskap inom området. Hälften av deltagarna i studien ville att vården ska ha kunskap om komplementär och alternativ medicin. Den egna sökningen efter information kan leda till stora negativa konsekvenser enligt bland annat expertis på Harvard. Många lockas att ta komplement som inte är säkra. Läs mera om det nedan.

När det gäller informationen om de positiva effekterna av mistel som står i pressmeddelandet så vet vi på PALEMA inget mer än att studien förväntas komma ut i september 2022.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Pin It on Pinterest