010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Ny satsning på ny generation av läkemedel och delaktighet i studier

av | 6 september, 2022 | Cancer generellt, Forskning

Skånes Universitetssjukhus håller på att bygga upp en ny verksamhet där behandling ska kunna skräddarsys. Det gäller bland annat dödliga former av cancer. Läkemedlen kallas ATMP och ska kunna bota och vända sjukdomar där det nu saknas behandlingsmöjligheter. Alla patienter ska också erbjudas att vara med i studier.

Läkemedlen som ska användas kallas för ATMP, Avancerade Terapeutiska medicinska produkter, och är baserade på celler, vävnader och gener. Sjukhuset utför redan en ATMP-behandling på en svårbotad cancer. Tekniken går ut på att omprogrammera immunförsvaret så att det kan identifiera och döda tumörceller. Behandling med ATMP kan innebära en engångsbehandling som förväntas ge en bestående effekt. ATMP kan också vara ett alternativ för till exempel cancerpatienter, när alla andra behandlingsmöjligheter är uttömda.

Cellforskning

Stor roll för forskning och sjukvård

Stefan Jovinge som är forskningschef menar att ATMP-centrat kommer att spela stor roll för framtidens forskning och sjukvård. Och han säger att insamlandet av patientdata kommer att bli avgörande för resultaten. Det behövs för att utöka träffsäkerheten i forskningsresultaten och därmed leda snabbare fram till behandlingar. Det pågår ett arbete för att skapa bra förutsättningar med hög personlig säkerhet och sekretess för patienterna. Målsättning är att alla patienter ska få ett erbjudande om att få ingå i en studie.

 

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest