Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

4 tekniker för behandling av levercancer

av | 27 september, 2022 | Forskning, Levercancer

Under de senaste åren har det skett flera framsteg i behandlingen av levercancer. Även om borttagning av levercancer genom kirurgi kan vara en effektiv form av levercancerbehandling för vissa patienter, är den inte lämplig för alla patienter. När forskare fortsätter att upptäcka nya behandlingar har läkare idag fler alternativ att överväga för sina patienter. Det här är 4 varianter som används vid Johns Hopkins Liver Cancer Multidisciplinary Clinic.

Kemoterapi går framåt

Under det senaste decenniet har kemoterapi sett revolutionerande forskningsframsteg. Med nyare mediciner lever patienterna längre efter att de bara fått kemoterapi. Kemoterapi ges antingen ensamt eller i kombination med andra terapier. I många fall kan kemoterapibehandling minska storleken på tumörer så att de lättare kan avlägsnas kirurgiskt.

Lever forskning

Intraarteriella terapier för levercancer

Ofta får levertumörer sin blodtillförsel från artären som försörjer levern. Dessa tumörer fungerar som parasiter för din kropps blodtillförsel. I intraarteriella terapier levereras pärlor av kemoembolisering som är cancerdödande medicin till tumören genom artären. Dessa pärlor blockerar också blodflödet till tumören, vilket hjälper till att förhindra att den växer.

Kemoembolisering är effektiv antingen ensam eller i kombination med kemoterapi för att behandla och eller minska storleken på tumörer. I vissa fall kan patienter som till en början inte kvalificerar sig för transplantation bli berättigade till det efter behandling med kemoembolisering och kemoterapi, tack vare att tumörens krymper tillräckligt.

Tekniker för levertumörablationer

Ablationsterapier dödar en levertumör istället för att ta bort den. Här använder läkare en sond för att döda tumörer med het energi. Detta minimalt skadefulla tillvägagångssätt är mest effektivt för tumörer mindre än 3 cm. Hos Johns Hopkins utför experter mikrovågsablation på tumörer som inte går att avlägsna via andra kirurgiska ingrepp. Denna teknik kan utföras antingen kirurgiskt i operationssalen eller av interventionsradiologer.

Levertransplantation

Levertransplantation har visat sig vara den mest effektiva behandlingen för patienter med hepatocellulärt karcinom, en vanlig typ av levercancer. Om en patient har en leversjukdom, såsom cirros, kan levertransplantation också ytterligare minska risken för återfall efter behandling. Alla patienter kommer dock inte att vara kandidater för en transplantation; detta måste fastställas genom en utvärdering från ett multidisciplinärt team.

Innan de rekommenderar en levertransplantation överväger läkare: Antalet tumörer – Tumörstorlek – En patients hälsa

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest