010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Bekämpning av inflammationer allt viktigare inom cancerforskningen

av | 7 oktober, 2022 | Cancer generellt, Forskning

Sambandet mellan inflammationer och cancer har varit känt sedan länge, och nu försöker forskarna att ta fram läkemedel som ska slå ut inflammationer som finns runt tumörceller. Sambandet är komplicerat eftersom inflammationer både kan vara bra och dåligt vid cancer. Därför försöker forskarna hitta specialdesignade lösningar som träffar rätt och hjälper immunförsvaret i cancerbekämpningen.

Forskare inom cancerområdet betecknar inflammationer som ett tydligt kännetecken vid cancer. I en begränsad studie gavs patienter med bröstcancer en kombination av kemoterapi och en antiinflammatorisk medicin (L-NNMA) som gav bra resultat.

L-NNMA blockerar produktionen av kväveoxid som är en del av en inflammation. Hälften av patienterna fick en minskning av tumörerna mot det förväntade 1/3 med enbart kemoterapi.

Science

Nya frontlinjen inom forskningen

Forskarna var även förvånade över framgången med vissa av deltagarna, där de inte hade förväntat sig se så positiva resultat. Minskningen av inflammationen hade gjort det möjligt för de immunceller som attackerar cancerceller att döda dessa i större utsträckning.

Studien har utförts på NCI Center for Cancer Research och är ledd av doktor David Wink. Han säger att det här är den nya frontlinjen inom forskningen på cancer. Enligt honom så finns nu möjligheterna att kartlägga alla aspekter av inflammationernas betydelse och hitta akilleshälen för att få fram nya mediciner. En annan läkare i projektet, doktor Michael Karin, tillägger att många decennier av forskning nu måste tillämpas och komma patienterna till nytta. De kliniska prövningarna är bara i sin början men förståelsen för sambandet finns där redan, och kommer utvecklas mycket under de kommande åren.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest