010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Spårning av tidig bukspottkörtelcancer allt effektivare

av | 25 oktober, 2022 | Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Forskare vid UC San Diego School of Medicine har utvecklat en metod som kan upptäcka cancer i bukspottkörteln redan i stadium 1. Det har redan sedan länge varit känt att det finns biomarkörer som kan kopplas till cancer. Men det har varit svårt att hitta dessa, och det är där forskarna nu har tagit fram en kombination av blodprov och datainlärning som hittar cancer i bukspottkörteln med 95.5% noggrannhet.

Det finns ett protein som undertrycker immunsystemet (MIF), som i sin tur bärs runt av så kallade vesiklar (små vätskeblåsor). Mängden av det proteinet som finns i vesiklarna kan dock fungera som en förutsägande markör för metastaser. Det vill säga, ju mer av proteinet det finns, desto mer sannolikt kommer cancern att sprida sig.

Forskarteamet renade vesiklar i blodet från patienter med tidig cancer i bukspottkörteln, äggstockarna och urinblåsan, såväl som från friska kontroller. Sedan analyserade de proteinsammansättningen i proverna. Genom att jämföra proverna från cancer- och kontrollpatienter utvecklade forskarna en maskininlärningsalgoritm för att identifiera en liten uppsättning proteiner som kan användas för att upptäcka cancer i bukspottkörteln, äggstockarna och urinblåsan i ett tidigt stadium.

Deras algoritm upptäckte framgångsrikt 95,5 % av bukspottkörtelcancer i stadium 1. 73,1 % av äggstockscancer i stadium 1 och 43,8 % av cancer i urinblåsan i stadium 1, vilket visar det potentiella värdet av teknologin, för tidig upptäckt av cancer. Just det som har varit svårast i fallet bukspottkörtelcancer.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pin It on Pinterest