PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Omfattande molekylärt test hjälper till att klassificera bukspottkörtelcystor

av | 16 april, 2024 | Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Om du har en bukspottkörtelcysta har din läkare förmodligen en klinisk gåta. Är det en icke-invasiv pseudocysta associerad med kronisk pankreatit, eller en potentiell föregångare till cancer?

Bukspottkörtelcystor är mycket vanliga, men endast en liten del av dem är cancerösa eller kan utvecklas till cancer. Att säga skillnaden är milt uttryckt komplicerat. Cystor med den mest maligna potentialen är neoplastiska (de kan växa till tumörer). Det finns dock även några cystiska neoplasmer (serösa cystadenom eller SCA) som kan bli stora, men som är relativt ofarliga. Och många neoplastiska cystor (och även icke-neoplastiska cystor) kan kliniskt härma varandra

Molecular Test
Nuvarande riktlinjer för att bedöma huruvida en cysta i bukspottskörteln är cancer beror mest på avbildning av egenskaper som storlek och tillväxthastighet, och många hävdar att dessa tester inte är tillräckligt känsliga. Forskare har vänt sig till avancerad sekvenseringsteknik för att bättre särskilja cystiska lesioner i bukspottkörteln, i hopp om att förutsäga deras maligna potential och optimera patienthanteringen.

Söker efter sekvenseringsbaserade lösningar

Inspirerade av de växande framstegen inom bukspottkörtelcancergenetik, satte forskare vid Molecular & Genomic Pathology Laboratory vid University of Pittsburgh Medical Center (Pennsylvania) sig för att skapa en omfattande DNA/RNA-baserad nästa generations sekvenseringspanel och genomisk klassificerare för att testa pankreascystavätska och integrera de komplexa molekylära resultaten i information som kan vägleda kliniskt beslutsfattande för enskilda patienter.
Den resulterande produkten, PancreaSeq® Genomic Classifier, är ett unikt molekylärt test som riktar sig mot 74 gener för att utvärdera fem klasser av genomiska förändringar inklusive genmutationer, genfusioner och genuttryck som tros korrelera med bukspottkörtelskador.

“Att kunna identifiera skillnaderna mellan godartade cystor och potentiellt cancerösa bukspottkörtelneoplasmer är så viktigt när det gäller att stratifiera patienter för lämpliga övervakningsprotokoll och hanteringsalternativ, samt att lindra deras ångest”, säger Aatur Singhi, M.D., Ph.D. , docent vid University of Pittsburgh Department of Pathology och UPMC Hillman Cancer Center.

“Men det finns många krångligheter och nyanser i att utvärdera skillnaderna, och vi ville förbättra nuvarande molekylära analyser med ett mycket känsligt och specifikt tillvägagångssätt för flera biomarkörer.”

Att fånga cancer samtidigt som man undviker onödiga operationer

Klinisk validitet av PancreaSeq®-testet fastställdes initialt i flera studier, inklusive en stor prospektiv multicenterstudie av 1 889 patienter med bukspottkörtelcystor som rapporterats inom Gastroenterology. Som forskarna beskrev i en artikel från oktober 2023 i Annals of Surgery, testade de en uppdaterad version av panelen och validerade dess diagnostiska prestanda i 185 prover från pankreascystor.

De “tränade” först testet genom att sekvensera 108 preoperativa prover från pankreascystor som motsvarar 72 cystiska prekursorer till pankreascancer och 36 andra neoplastiska och icke-neoplastiska pankreatiska cystor. De letade efter mutationer i gener som KRAS-, BRAF- och PTEN-mutationer, såväl som andra komplexa genomiska förändringar och differentiellt genuttryck.

I ett fall, till exempel, fastställdes en 3,5-cm pankreas svanscysta utan några relevanta preoperativa kliniska, avbildnings- eller preoperativa patologiska fynd att ha en KRAS-mutation och förlust av heterozygositet (genetisk mångfald), en markör för cancerutveckling, för RNF43 och TP53 under PancreaSeq®-testning.

Forskarna integrerade sedan närvaron kontra frånvaron av dessa förändringar för att komma fram till en cystisk prekursorpoäng och etablera en genomisk klassificerare för risken för tidig pankreascancer.

De fann att PancreaSeq®-testet inte bara var korrekt för att förutsäga typ av pankreascysta och avancerad neoplasi – med känslighet och specificitet så hög som 95 respektive 100 procent – utan att det också förbättrade känsligheten för nuvarande riktlinjer för pankreascystor.

Testet gör också ett utmärkt jobb med att identifiera cystiska pankreatiska neuroendokrina tumörer (CPanNETs) och kan utgöra grunden för att bygga prognostiska biomarkörer för det tillståndet. Det kan också ha tillämpningar i andra patientpopulationer, eller för att hjälpa till att informera bukspottkörtelcancervård, genom att identifiera genetiska mutationer som kan riktas mot genom precisionsmedicinska behandlingar, förklarar Dr. Singhi.

“Vi tror att PancreaSeq® GC kommer att göra stor skillnad i hur vi klassificerar och hanterar patienter framåt”, tillägger han. “Vår förhoppning är att den fångar cancer tidigt samtidigt som den förhindrar onödiga operationer.”

Ett verktyg i ständig utveckling

PancreaSeq®-testet har pågått i åtta år och har inneburit otaliga samarbeten med andra akademiska institutioner, läkare och till och med patienter.

Det fanns gott om trial and error till en början eftersom dess skapare utarbetade rätt algoritmer, testprotokoll och logistik, till exempel hur man samlar in och skickar cystisk vätskeproverna nationellt och internationellt. Det är fortfarande ett pågående arbete, eftersom de fortsätter att införliva ny kunskap om genetiska biomarkörer, förbättra sina analysalgoritmer och justera sina resultatrapporter baserat på läkare och patientfeedback.

Mer än 10 000 patienter har testats hittills, och antalet ökar varje år. Förutom att användas som en klinisk tjänst är PancreaSeq® också ett verktyg för kollaborativ vetenskap. Singhi och hans medarbetare har ansökt om anslag för att både utöka räckvidden för sin forskning och tillgång till testet för de i underbetjänade populationer.

“Det finns så mycket som kan göras. Vi tittar på olika sätt att integrera olika data, inkludera användbar information i våra rapporter och i slutändan förbättra patientvården, säger han.

PancreaSeq®

PancreaSeq® Genomic Classifier är ett omfattande molekylärt test för bukspottkörtelcystor.

Bukspottkörtelcystor är mycket vanliga men endast en liten del av dem är cancerösa eller kan utvecklas till cancer. Medan nuvarande avbildnings- och laboratoriemetoder korrekt diagnostiserar många av cystiska lesioner, utgör en betydande del av dem en diagnostisk utmaning. PancreaSeq® GC är ett unikt molekylärt test som använder revolutionerande framsteg inom bukspottkörteltumörgenetik och sekvenseringsteknologi för att särskilja huvudtyper av cystiska lesioner i bukspottkörteln och förutsäga deras maligna potential för att möjliggöra den mest valfria patienthanteringen.

Om PALEMAs artiklar

Det händer ibland att vi skriver artiklar om ett specifikt företag, en specifik organisation eller en specifik produkt. Vi tar aldrig emot någon ersättning för att skriva artiklar utan vi skriver enbart om det som vi bedömer vara av intresse för våra läsare. Likaså om vi länkar till en specifik sida så är det för att vi bedömer informationen där vara av intresse för våra läsare, inte för att vi får betalt för det.

Våra olika policyer, bland annat sponsor- och samarbetspolicy finns att läsa här.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Pin It on Pinterest