Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Forskare utvecklar ett nytt sätt att identifiera personer med nystartad diabetes som löper risk för cancer i bukspottkörteln

av | 3 juli, 2024 | Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Oxford-forskare har hittat ett mer effektivt sätt att identifiera personer med nystartad diabetes som också löper högre risk att utveckla bukspottkörtelcancer än nuvarande rekommendationer från National Institute for Health and Care Excellence (NICE).

Tidig upptäckt av cancer i bukspottkörteln är avgörande för att förbättra överlevnaden, men det finns för närvarande inga enkla diagnostiska verktyg eller screeningprogram för att hjälpa allmänläkare att identifiera sjukdomen. Nystartad diabetes kan vara ett tidigt tecken på cancer i bukspottkörteln men det är vanligt och de flesta som får diagnosen diabetes fortsätter inte att utveckla bukspottkörtelcancer. Den nya metoden kan hjälpa personer med hög risk att utveckla bukspottkörtelcancer att identifieras mer exakt så att de kan övervakas.

Aktuell vägledning från NICE rekommenderar 2 veckors väntan bukavbildning för personer som är 60 år och äldre som nyligen har diagnostiserats med nystartad typ 2-diabetes och som upplever viktminskning.

Den nya forskningen, som finansierades av vår organisation och publicerades i British Journal of Cancer, fann dock att ytterligare faktorer, såsom nyligen genomförda matsmältningsbesvär, halsbränna och illamående, buksmärtor, trombocytantal och blodproppshistorik bör beaktas. ge en mer nyanserad uppskattning av en individs risk.

Vår chef för Influencing & Health Improvement, Alfie Bailey-Bearfield kommenterade forskningen:

“Tidlig upptäckt av cancer i bukspottkörteln är avgörande för att förbättra överlevnaden för denna förödande sjukdom, eftersom människor som får sin cancer diagnostiserad i ett tidigt skede är mer benägna att kunna få potentiellt livräddande behandling. Vi behöver desperat nya verktyg för att hjälpa husläkare att identifiera personer som uppvisar vaga symtom som sannolikt är cancer i bukspottkörteln. Hos vissa personer kan nystartad diabetes vara ett tidigt tecken på cancer i bukspottkörteln, särskilt när det åtföljs av andra symtom som viktminskning.

“Under nästa år kommer vi att arbeta med nationella NHS-team samt läkare och forskare över hela Storbritannien för att utveckla och pilotera nya program för att identifiera personer med nystartad diabetes som har en högre risk att utveckla bukspottkörtelcancer.”
Alfie Bailey-Bearfield, chef för Influencing & Health Improvement

“Men diabetes är vanligt och de flesta personer med diabetes kommer inte att utveckla cancer i bukspottkörteln. Detta nya prediktiva verktyg erbjuder ett sätt att identifiera personer med en ny diagnos av diabetes som löper högre risk för cancer i bukspottkörteln. Under nästa år kommer vi att arbeta med nationella NHS-team samt läkare och forskare över hela Storbritannien för att utveckla och pilotera nya program för att identifiera personer med nystartad diabetes som har en högre risk att utveckla bukspottkörtelcancer.”

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest