Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Screening av personer med hög risk för bukspottkörtelcancer kan hjälpa dem att leva längre

av | 20 september, 2024 | Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

För personer som löper hög risk att utveckla cancer i bukspottkörteln kan regelbundna tester för att övervaka bukspottkörteln hjälpa till att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede än när den vanligtvis diagnostiseras, enligt en ny studie.

Studien tyder också på att tidigare upptäckt genom denna typ av övervakning kan hjälpa personer med hög risk att leva längre.

Bukspottkörtelcancer diagnostiseras ofta först efter att sjukdomen har spridit sig i kroppen eller nått ett framskridet stadium. I mer än två decennier har forskare undersökt sätt att upptäcka sjukdomen i dess tidigare stadier, när den kan vara mer behandlingsbar.

Screening av personer med hög risk för bukspottkörtelcancer kan hjälpa dem att leva längre

De nya resultaten kommer från en långvarig kohortstudie ledd av forskare vid Johns Hopkins Kimmel Cancer Centers Sol Goldman Pancreatic Cancer Research Center.

I studien genomgick cirka 1 700 personer med hög risk för cancer i bukspottkörteln årliga avbildningstester för att kontrollera tecken på sjukdomen. Varje studiedeltagare hade en familjehistoria av pankreascancer eller hade ärftliga genetiska förändringar kopplade till en ökad risk för cancern.

För den senaste uppdateringen från studien fokuserade forskarna på 26 deltagare som hade fått diagnosen pankreascancer genom övervakningsprogrammet under två decennier.

Dessa studiedeltagare hade en högre andel bukspottkörtelcancer i tidigt stadium vid diagnostillfället jämfört med en liknande grupp personer med bukspottkörtelcancer i den allmänna befolkningen som inte löpte hög risk för sjukdomen.

5-års överlevnaden efter diagnos var mycket högre bland programdeltagarna med cancer i bukspottkörteln än i jämförelsegruppen (50% mot 9%), enligt resultat publicerade i JAMA Oncology den 3 juli.

“Det här övervakningsprogrammet har nu visat sig göra skillnad i en av de dödligaste cancerformerna”, säger Udo Rudloff, MD, Ph.D., som behandlar patienter med bukspottkörtelcancer vid NCI:s Center for Cancer Research och inte var involverad i studien.

“De nya resultaten visar att du kan upptäcka tumörer tidigare genom ett screeningprogram,” fortsatte Dr Rudloff och noterade att övervakningsprogram omfattar en liten del av alla patienter med cancer i bukspottkörteln.

“Vi måste lära oss att bättre uppskatta risken för cancer i bukspottkörteln och att identifiera personer som mest behöver övervakning,” sa Dr. Goggins.

Detta är en summering av en artikel från National Cancer Institute. Läs artikeln i sin helhet nedan (på engelska)

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest