Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Cancerupptäckt ger forskare hopp

av | 25 september, 2024 | Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Forskare i USA och Storbritannien har upptäckt en metod att kunna bidra till att färre dör i en av våra dödligaste cancerformer.

Ett team av forskare från Storbritannien och USA har gjort en avgörande DNA-upptäckt, som man nu hoppas ska kunna hjälpa till att bota en av de dödligaste formerna av cancer – cancer i bukspottkörteln.

Denna cancerform är den tolfte vanligaste globalt, med mer än 500.000 människor diagnotiserade per år. Den har dessutom den lägsta graden av överlevande av alla vanliga cancerformer.

Cancerupptäckt ger forskare hopp

Sprids snabbare

Forskarteamet det gäller har upptäckt att sjukdomens spridning underlättas av att molekyler i nyckelgener stängs av, vilket gör att sjukdomen växer och sprider sig snabbt. Upptäckten är ett genombrott som gör att man nu hoppas kunna hitta en behandling mot cancerformen.

Pankreascancerns dödliga natur har stött experter i flera år, men genombrottet ger hopp i jakten på en behandling som kan utplåna sjukdomen.

”Detta arbete, som har gett ny förståelse och kunskap om hur cancern beter sig, kommer förhoppningsvis att bidra till att bana väg för potentiella nya behandlingar i framtiden”, säger Maria Hatziapostolou, läkare och forskare vid Notthingham Trent University.

Lägst överlevnad

“Bukspottkörtelcancer har den lägsta överlevnaden av alla 20 vanliga cancerformer. Överlevnaden för patienter efter fem år har förbättrats mycket lite över tid och därför är det extremt viktigt att vi hittar nya sätt att bättre förstå denna sjukdom, hur den sprider sig och varför den är så aggressiv”.

Bukspottkörtelcancer diagnostiseras ofta i ett framskridet stadium och mer än hälften av patienterna dör inom tre månader efter diagnosen.

Utlöser process

Forskarna, som publicerat sina resultat i Gastro Hep Advances, fann att cancer i bukspottkörteln utlöser en process som kallas DNA-metylering, vilken får molekyler i den normalt fördelaktiga HNF4A-genen att stängas av, vilket i sin tur gör att tumörer kan växa extremt snabbt.

“Förlust av HNF4A driver utveckling och aggressivitet i bukspottkörtelcancer och vi vet nu att den korrelerar med dålig patientöverlevnad”, säger Maria Hatziapostolou.

“Detta projekt ger oss ny information om hur cancer i bukspottkörteln kan undertrycka vissa molekyler för att hjälpa den att spridas aggressivt runt kroppen, vilket i sin tur kan leda till utvecklingen av mer effektiva behandlingsalternativ”, säger Chris MacDonald, forskningschef vid Pancreatic Cancer UK, som finansierat studien.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pemazyre ingår i högkostnadsskyddet
Gallvägscancer

Pemazyre ingår i högkostnadsskyddet

Pemazyre (pemigatinib) är avsett för behandling av vuxna patienter med kolangiokarcinom (gallgångscancer) som inte går att operera, när cancern har spridit sig och där sjukdomen har fortskridit efter tidigare läkemedelsbehandling.

Pemazyre ingår i högkostnadsskyddet
Gallvägscancer

Pemazyre ingår i högkostnadsskyddet

Pemazyre (pemigatinib) är avsett för behandling av vuxna patienter med kolangiokarcinom (gallgångscancer) som inte går att operera, när cancern har spridit sig och där sjukdomen har fortskridit efter tidigare läkemedelsbehandling.

Pin It on Pinterest