Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Biden-Harris Administrations ARPA-H lanserar program för att utveckla multi-cancerscreeningtest hemma

av | 13 september, 2024 | Cancer generellt, Forskning

Programmet syftar till att revolutionera tidig upptäckt av svåra att diagnostisera cancer. Som en del av president Bidens Unity Agenda och Biden Cancer Moonshot-målet att få slut på cancer som vi känner den genom att driva innovation och utöka tillgången till cancerscreening.

Detta tillkännagav Advanced Research Projects Agency for Health (ARPA-H) plattformen Optimizing SynBio för Program för tidig intervention och upptäckt inom onkologi (POSEIDON). POSEIDON har för avsikt att utveckla första-i-klassen, syntetiska Multi-Cancer-Early Detection (MCED)-test för den mest känsliga och specifika steg I-detektionen av 30+ solida tumörer* med enbart utandnings- och/eller urinprover.

Cancer är den näst vanligaste dödsorsaken i USA och den vanligaste dödsorsaken för personer under 65 år.

Blodprov

Cancerdiagnoser för personer under 50 har ökat med 13% mellan åren 2000 och 2019. National Cancer Institute (NCI) uppskattar mer än två miljoner nya fall av cancerdiagnoser år 2024, och nästan 60% av de diagnostiserade cancerfallen har inget rekommenderat screeningtest . Många MCED-tester misslyckas med att exakt upptäcka solida tumörer i stadium 1, vilket är avgörande för att effektivt diagnostisera och behandla cancer.

Tänk om det fanns ett enkelt test

“Fältet för tidig cancerscreening behöver en revolution. Under de kommande 30 åren förväntas mer än 40 miljoner amerikaner diagnostiseras med cancer i sent skede, vilket står för 44% av alla nya cancerdiagnoser i USA. Men tänk om någon vuxen kunde, efter eget gottfinnande, ta ett hem test som kunde upptäcka cancer i stadium I? POSEIDON syftar till att skapa en framtid där alla vuxna kan ta ett enkelt, receptfritt test för att screena för och upptäcka 30+ cancersjukdomar i steg I, när de fortfarande är lokaliserade, för att drastiskt förbättra chanserna för botande behandling och överlevnad, ” sa  Ross Uhrich, DMD, MBA , ARPA-H POSEIDONs programchef. “Med en 2-3 gånger ökning av behandlingskostnaderna för cancer i sent skede och en förväntad ökning av diagnoser i sent skede, har POSEIDON MCED-testet potential att ge ett betydande och bestående bidrag till framtiden för cancervård för alla amerikaner.”

Genom en kommande Innovative Solutions Opening (ISO) närmar sig POSEIDON tidig upptäckt av flera cancerformer inom två tekniska områden. MCED-testenheten måste kunna upptäcka 30 olika cancerformer från utandnings- eller urinprov, integreras med elektroniska journaler och administreras hemma. Det självadministrerade kitet, baserat på mänskligt centrerad design, syftar till att säkerställa att individer kommer i kontakt med en vårdpersonal via ett telemedicinsamtal inom 96 timmar och kommer att få sina resultat antingen virtuellt eller personligen efter läkarens gottfinnande. I fall av positivt resultat (t.ex. förekomst av cancer) kommer patienter att kopplas till närmaste vårdcentral för en officiell diagnostik och fortsatt vård.

“Så många amerikaner har inte tillgång till cancerscreening, särskilt underbetjänade samhällen. Tillgång till ett billigt cancerscreeningstest som inte kräver ett labbtest är så avgörande för att förhindra diagnoser i sent skede, öka överlevnaden och minska höga behandlingskostnader”, säger ARPA-H-direktör Renee Wegrzyn, Ph.D. “Med POSEIDON kan vi sätta kraften i cancerscreening i hem i USA och runt om i världen.”

Dessutom genomförde ARPA-H:s POSEIDON-program ett samförståndsavtal, eller MOU med NCI för tillgång till NCI:s Cancer Screening Research Network (CSRN). MOU ger en väg för framtida samarbete mellan POSEIDON artister och CSRN.

“Människor med högre risk för cancer måste förstå deras sannolikhet att utveckla sjukdomen och möjligheten att upptäcka den tidigt om den inträffar”, säger NCI:s direktör Dr W. Kimryn Rathmell. “Snabbt avancerade teknologier, inklusive dessa, erbjuder spännande möjligheter att främja klinisk forskning och göra framsteg mot cancer.”

Uhrich tillade, “Månskott uppstår inte i ett vakuum. Särskilt för onkologi är gränsöverskridande samarbete väsentligt. Nu, genom ett helt nytt partnerskap med NCI:s Cancer Screening Research Network (CSRN), kan team som framgångsrikt slutför POSEIDON gå in i CSRN för ytterligare kliniska prövningar. Tillsammans kan vi drastiskt förändra cancervårdens framtid till det bättre.”

Flera utmärkelser under denna ISO förväntas. Utmärkelser kommer att bero på kvaliteten på de inkomna förslagen och tillgången på medel. Lär dig mer om POSEIDON på dess  programsida, inklusive information om det särskilda meddelandet, registrering av förslagsdag och vägledning om hur du skickar in en teaming-profil.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest