Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Renoveringsarbete pågår! Just nu jobbar vi med att uppdatera vår hemsida och under arbetet kan det hända att det ser lite rörigt ut, med det kommer att bli bra när det är färdigt! Vi ber om överseende – och har ni något problem med att hitta det ni söker efter, kontakta support@palema.org.

Experimentell terapi räddade kvinna med bukspottkörtelcancer

av | 7 juni, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Kathy Wilkes ifrån Florida hade gått igenom samtliga möjliga steg för att överleva sin cancer, men hoppet verkade vara över för henne. Hon kom då i kontakt med en forskare som hade gjort en lyckad och nyskapande behandling med genterapi för en helt annan cancersort, långt gången ändtarmscancer.

Det skulle visa sig att hon hade rätt typ av genuppsättning för att få genomgå behandlingen. Den går ut på att ta T-celler från kroppen och sedan lära cellerna att attackera cancerceller. Därefter odlas en stor mängd av cellerna för att sedan föras tillbaka till kroppen. Det blir en engångsbehandling som kallas ”living drug”. De modifierade T-cellerna fortsätter att verka i kroppen och håller vakt om cancern skulle återkomma. Kathy Wilkes har en mutation av KRAS-genen som gjorde att hon passade för behandlingen.
Experiment
De flesta som får cancer i bukspottkörteln har mutationer av KRAS, men just denna variant som Kathy har finns bara hos ca 4%. Nu är Kathys cancer under kontroll, men hon är den enda som har blivit hjälpt så här långt.

Det är en ny gren av forskningen, men lovande, och forskarna hoppas att det kan hjälpa miljoner cancersjuka i framtiden. Det är inte bara patienter med bukspottkörtelcancer som kan få nytta av behandlingen, det gäller även flera andra cancersorter.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Senaste nyheterna:

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicinerna är en revolution inom cancervården som samtidigt gör att det krävs ett nytänkande. Vid ett seminarium anordnat av Lif togs flera aspekter av detta upp: Förändrade vårdprogram, nya samarbeten, tillgång till diagnostik, delning av patientdata och ett utökat patientinflytande.

läs mer

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Pin It on Pinterest