– Men vi har odlat melanom-celler från människor, och när vi ger dem antioxidanter börjar de direkt att röra sig snabbare, säger Martin Bergö.
I början när Martin Bergö kom ut med sina forskningsresultat möttes han av mycket kritik, men säger nu att forskningsvärlden i stort sett är enig om riktigheten av resultaten. Den forskning som hitintills har bedrivits har varit på lungcancer och melanom, men det finns även liknande resultat för exempelvis bukspottkörtelcancer. Enligt Bergö finns det inga bevis för att tillskotten skyddar mot cancer, utan tvärtom kan påskynda den. Det finns därför ingen anledning att ta dessa, säger han. Han tycker till och med att det är befogat att varna människor för att ta preparaten.
Det gäller speciellt för cancerpatienter, tidigare cancerpatienter och andra riskgrupper för cancer, exempelvis de med nedärvda risker. Nyligen har forskargruppen även tittat på C-vitamin som kosttillskott och kommit fram till likartade resultat, dvs att det inte är bra att använda för riskgrupper. Det är ett av de tillskotten som är mest vanliga och därför en viktig upptäckt.
Martin Bergö förklarar sin grundforskning i ett webbinarie som hölls av PALEMA i december 2020 och som du kan se här, och Martin börjar sitt anförande ca 50:30 in i videon. Det är enligt Bergö, egentligen bara människor med näringsbrister som behöver ta tillskott, och de flesta får i sig tillräckligt med näring via maten.