Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Nytt test visar tidig bukspottkörtelcancer med 95% sannolikhet

av | 26 maj, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Amerikanska forskare har tagit fram en ny metod som mäter cancerbärande proteiner ”EV”. Dessa sköter kommunikationen mellan celler, och stör immunsystemet om de är cancerogena. De för även över förstärkande effekter till andra cancerceller. Screeningen görs med blodtester och kan därför få stor betydelse i kampen mot cancern.

Om cancer i bukspottkörteln upptäcks tidigt i stadie 1, kan 5-årsöverlevnaden gå upp till 80% enligt forskarna i studien.

I sin metod har de kombinerat avancerade blodtester med datoriserad maskininlärning som känner igen proteinerna som medverkar till cancern. De skadliga proteinerna har många negativa skadeverkningar.

Proteiner
De minskar effektiviteten av kemoterapi, ökar metastaseringen, ökar näringen till cancerceller och stör immunsystemet. Det forskarna har hittat är att detta samtidigt gör att det är spårbart, vilket de har visat med blodtester.

Upptäckten är mycket viktig eftersom just tidig behandling är räddande, speciellt när det gäller cancer i bukspottkörteln. Forskarna har fått bra resultat även när det gäller urinvägscancer och livmodercancer. Större studier pågår nu med målet att effektiv screening ska kunna rullas ut i stora grupper av befolkningen på sikt.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Senaste nyheterna:

Sommartider på PALEMA

Sommartider på PALEMA

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

läs mer
Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicinerna är en revolution inom cancervården som samtidigt gör att det krävs ett nytänkande. Vid ett seminarium anordnat av Lif togs flera aspekter av detta upp: Förändrade vårdprogram, nya samarbeten, tillgång till diagnostik, delning av patientdata och ett utökat patientinflytande.

läs mer

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Pin It on Pinterest