Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Kamp mot fibroblaster – forskningsprojekt om bukspottkörtelcancer

av | 28 juni, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer), Forskning

Helen Kaipe och Laia Gorchs vid KI studerar hur bindvävsceller blockerar kroppens naturliga försvar mot cancer i bukspottkörteln. Bindvävscellerna, eller fibroblasterna, hindrar immunförsvaret att aktiveras med de naturliga T-cellerna.
Det innebär till och med att de skyddande T-cellerna inte ens kan förflytta sig mot cancerområdet, och att fibroblasterna även gör att det inte blir verksamt med immunterapi.

Fibroblasterna medverkar även till den sena upptäckten av bukspottkörtelcancer. Forskarnas mål är att göra tumören mottaglig för behandling, och hitta ett sätt att få kroppens egna immunceller att hitta fram till tumören.

Fibroblast
Kaipe och Gorchs kartlägger T-celler i olika delar av bukspottskörteltumörer, och studerar sammansättning av olika typer av T-celler dessa delar. Samt även hur tumörvävnaden påverkar inflödet av T-celler till tumörer. Det är en forskning som Cancer- och Allergifonden har stöttat under flera år.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest