010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Kamp mot fibroblaster – forskningsprojekt om bukspottkörtelcancer

av | 28 juni, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer), Forskning

Helen Kaipe och Laia Gorchs vid KI studerar hur bindvävsceller blockerar kroppens naturliga försvar mot cancer i bukspottkörteln. Bindvävscellerna, eller fibroblasterna, hindrar immunförsvaret att aktiveras med de naturliga T-cellerna.
Det innebär till och med att de skyddande T-cellerna inte ens kan förflytta sig mot cancerområdet, och att fibroblasterna även gör att det inte blir verksamt med immunterapi.

Fibroblasterna medverkar även till den sena upptäckten av bukspottkörtelcancer. Forskarnas mål är att göra tumören mottaglig för behandling, och hitta ett sätt att få kroppens egna immunceller att hitta fram till tumören.

Fibroblast
Kaipe och Gorchs kartlägger T-celler i olika delar av bukspottskörteltumörer, och studerar sammansättning av olika typer av T-celler dessa delar. Samt även hur tumörvävnaden påverkar inflödet av T-celler till tumörer. Det är en forskning som Cancer- och Allergifonden har stöttat under flera år.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Cancer generellt

Susanne pärlar vidare

År 2016 förlorade Susanne Wennberg sin mamma i bukspottkörtelcancer. Tillsammans bestämde familjen då att göra armband för att sprida kunskapen och sätta fokus på behovet av forskning. Till dags dato har de gjort 1184 armband!

Ystad lasarett
Cancer generellt

Bra bemötande i Ystad

Vi får ju tyvärr höra en del mindre bra historier om den svenska sjukvården, men vi får aldrig glömma att i väldigt många fall fungerar det bra. Här är en sådan positiv berättelse från PALEMAs medlem Pontus Myrén.

Pin It on Pinterest