Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Norsk studie för tidig upptäckt av ärftlig cancer i bukspottkörteln

av | 20 juli, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Eli Marie Grindedal har arbetat med ärftlig cancer i tjugo år. Nu är hon en av flera i en norsk studie som ska etablera och utvärdera ett uppföljningsprogram för tidig diagnos av cancer i bukspottkörteln. För gruppen som har en ärftlig förhöjd risk för sjukdomen. Förhoppningen är att denna uppföljning kan bidra till att cancer i bukspottkörteln upptäcks i ett tidigare skede.
Studien kommer att upprätta och utvärdera ett uppföljningsprogram för tidig diagnos av pankreascancer för personer som har en ärftlig ökad risk för denna sjukdom.

Uppföljningen ska bestå av årlig undersökning med magnetkamera och därutöver årliga blodprover för att mäta bland annat blodsockernivåer och lipidstatus. Förhoppningen är att denna uppföljning ska hjälpa att bukspottkörtelcancer kan upptäckas i ett tidigare skede. Samtidigt tas andra blodprover som ska användas i forskning på flera biomarkörer som man hoppas kan användas även i uppföljningen för att uppnå tidig diagnos i framtiden.

Norsk flagga
Bland annat inkluderas analyser av ett test som heter IMMray ™ PanCan-d i forskningsprojektet. Detta är en analys för tidig upptäckt av cancer i bukspottkörteln hos personer med ärftlig ökad risk.

Första systematiska uppföljningen

Norge har inte tidigare kunnat erbjuda personer som har flera anhöriga med cancer i bukspottkörteln någon form av systematisk uppföljning som det går att utvärdera effekten av. Projektet innebär en start av detta arbete. Det innebär att personer som har flera släktingar med cancer i bukspottkörteln nu kan få en uppföljning som ska kunna bidra till en tidigare diagnos.

De som kan gå med i den norska studien är personer som har ett genfel i någon av de fyra generna CDKN2A, TP53, STK11 och PRSS1, som alla ger en något ökad sannolikhet att utveckla bukspottkörtelcancer. Dessutom kan personer som har flera nära släktingar med cancer i bukspottkörteln också vara med.

Det pågår även ett internationellt arbete med samma inriktning.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Sommar
Om PALEMA

Sommartider hej hej

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

Sommar
Om PALEMA

Sommartider hej hej

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

Pin It on Pinterest