PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Lovande försök med mRNA vaccin mot bukspottkörtelcancer

av | 30 augusti, 2022 | Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Forskare i USA har utvecklat ett vaccin som i en studie gjorde att hälften av patienterna i försöket fortfarande var fria från cancer efter 18 månader. Vaccinet har utvecklats med utgångspunkt från gruppen av patienter som har levt länge med diagnosen. De som har levt länge har tumörer med ett speciellt immunförsvar som tillåter T-celler att vakta mot och attackera nya cancerceller.

Tekniken bakom mRNA vacciner är inte ny, den började utvecklas redan för mer än 40 år sedan. Och det är den som ligger bakom många av de vacciner mot Covid som finns idag. I stort sett fungerar mRNA-vaccin genom att säga åt våra celler att göra proteiner för att bättre känna igen en inkräktare.

Forskningen visade på att åtminstone en av de utmärkande dragen hos dessa långtidsöverlevande och deras exceptionella resultat, var förmågan hos dessa patienters immunsystem att spontant känna igen neoantigener i sina tumörer. Antigener är ett ämne som reagerar i kroppen och får fram de viktiga antikropparna.

Vaccinering

Kopiera till andra patienter

Forskarna ville kopiera detta scenario till andra patienter genom att stärka immunsystemet med ett vaccin. Varje bukspottkörtelcancervaccin är anpassat för den individuella patienten och innehåller de neoantigener från deras tumörer som mest sannolikt stimulerar T-celler. Och T-cellerna i sin tur bidrar till att hålla cancern nere.

Behandlingen utvecklades av kirurg-forskaren Vinod Balachandran, MD , vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) i New York City, i samarbete med biofarmaceutiska företaget BioNTech och bioteknikföretaget Genentech.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest