PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Övervakning förbättrar möjlighet för överlevnad vid bukspottkörtelcancer

av | 2 september, 2022 | Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

De högrisk-patienter som har varit deltagare i ett multidisciplinärt program för övervakning har betydligt större chans till operation och därmed överlevnad. Det visar en amerikansk studie. Det har gått att se hur 70% av patienterna överlever över en 5 årsperiod och medianöverlevnaden var 9.8 år, för de som var med i studien. Majoriteten av patienterna fångades upp när de kom in i fas 1 av sjukdomen.

Högrisk-patienterna hade identifierats med hjälp av gener som är vanliga vid bukspottkörtelcancer och personliga sjukdomshistoria. cancer i familjen, tidigare cancer, och då främst bröstcancer var andra tecken som gjorde att de följdes upp i studien.

De fick då genomgå radiologi en gång per år för att leta efter tumörer. Studien som heter CAPS5 bygger på flera tidigare studier där den tidigaste startade redan 1998.

Blodtest

Slutsatsen är att det är mycket bra att fånga upp patienter tidigt medan de kan bli opererade och att det behövs flera nya tester, som exempelvis blodtester som kan göras på ett enkelt sätt. Det finns lovande forskning inom området biomarkörer, men det är ett pågående arbete än så länge. Långtidsstudien om övervakning har utförts vid John Hopkins Universitetet i Baltimore, på laboratoriet för tidigt upptäckande av cancer i  bukspottkörteln.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest