010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Övervakning förbättrar möjlighet för överlevnad vid bukspottkörtelcancer

av | 2 september, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer), Forskning

De högrisk-patienter som har varit deltagare i ett multidisciplinärt program för övervakning har betydligt större chans till operation och därmed överlevnad. Det visar en amerikansk studie. Det har gått att se hur 70% av patienterna överlever över en 5 årsperiod och medianöverlevnaden var 9.8 år, för de som var med i studien. Majoriteten av patienterna fångades upp när de kom in i fas 1 av sjukdomen.

Högrisk-patienterna hade identifierats med hjälp av gener som är vanliga vid bukspottkörtelcancer och personliga sjukdomshistoria. cancer i familjen, tidigare cancer, och då främst bröstcancer var andra tecken som gjorde att de följdes upp i studien.

De fick då genomgå radiologi en gång per år för att leta efter tumörer. Studien som heter CAPS5 bygger på flera tidigare studier där den tidigaste startade redan 1998.

Blodtest

Slutsatsen är att det är mycket bra att fånga upp patienter tidigt medan de kan bli opererade och att det behövs flera nya tester, som exempelvis blodtester som kan göras på ett enkelt sätt. Det finns lovande forskning inom området biomarkörer, men det är ett pågående arbete än så länge. Långtidsstudien om övervakning har utförts vid John Hopkins Universitetet i Baltimore, på laboratoriet för tidigt upptäckande av cancer i  bukspottkörteln.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest