010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Intressanta nya behandlingsmetoder vid pankreascancer

av | 12 september, 2022 | Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Den ena metoden innebär strålning direkt in i cancertumören med P32 partiklar. Det orsakar en koncentrerad dos som dödar cancerceller. Den andra metoden kallas för nanokniven och använder elektriska pulser för att göra små hål i tumörerna, som får cancercellerna att dö. Det är båda lovande behandlingar som ännu är i utvärderingsfasen.

Det är Epworth HealthCare som är det första privata sjukhuset i Australien som erbjuder den nya strålningen. Den är tänkt i första hand för patienter med lokalt avancerade tumörer där det har varit svårt att operera på grund av närliggande blodkärl.

Ingreppet ska även begränsa omkringliggande skador i annan vävnad. Tidiga data visar att behandlingen ökar tiden för överlevnad hos en del patienter med cancer i bukspottkörteln.

Elektroder

Epworth Healthcare är också inblandade i den första Australienska studien om nanokniven. Det är en metod som redan används och studeras även inom andra cancerområden, och nu pågår minst en studie om effektiviteten för patienter med nivå 3 pankreas.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Cancer generellt

Susanne pärlar vidare

År 2016 förlorade Susanne Wennberg sin mamma i bukspottkörtelcancer. Tillsammans bestämde familjen då att göra armband för att sprida kunskapen och sätta fokus på behovet av forskning. Till dags dato har de gjort 1184 armband!

Ystad lasarett
Cancer generellt

Bra bemötande i Ystad

Vi får ju tyvärr höra en del mindre bra historier om den svenska sjukvården, men vi får aldrig glömma att i väldigt många fall fungerar det bra. Här är en sådan positiv berättelse från PALEMAs medlem Pontus Myrén.

Pin It on Pinterest