Det har gjorts studier hur förekomsten av cancer ser ut mellan olika generationer. Inom varje generation har cancern debuterat tidigare, och det är inte bara de förfinade metoderna för upptäckt som förklarar det. Skillnader i livsstil och matvanor anses vara huvudförklaringen till ökningen av cancerfall.
Den mest drastiska ökningen skedde runt 1990 där människor under 50 år blev diagnosticerade med cancer i allt större utsträckning. Undersökningen har delats in i tioårsintervall, och det visar sig att de som är födda 1950 riskerar att drabbas av cancer i mindre utsträckning än de som är födda 1960.
Och så ser det ut för varje grupp som har undersökts, dvs ju senare födda desto mera cancerfall.
Anledningen tros vara skillnader i livsstilen, där vi har blivit mera stillasittande och äter sämre och mer färdigmat. Övervikt och diabetes är andra livsstilsfaktorer som påverkar risken för cancer. Även alkoholkonsumtionen per capita har ökat i världen totalt sett. I Sverige är dock den trenden nedåtgående. Av 14 studerade cancerformer, som var på uppåtgående, hade 8 sitt ursprung i magen och matsmältningssystemet. Det som vi äter påverkar mikroorganismerna i magen och det i sin tur har betydelse för cancerrisker. Några av de cancerformer som har studerats inkluderar bukspottkörtelcancer, levercancer och matstrupscancer.