PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Studie ger positiva resultat i kampen mot Bukspottkörtelcancer

av | 25 maj, 2023 | Blåljuscancer, Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Vi skrev förra året en artikel om att forskare i USA har utvecklat ett vaccin som i en studie gjorde att hälften av patienterna i försöket fortfarande var fria från cancer efter 18 månader. Nu har det publicerats en ny studie som bekräftar de positiva resultaten.

För fem år sedan beslöt en liten grupp cancerforskare att testa sitt nya cancervaccin mot bukspottkörtelcancer – en av dödligaste cancerdiagnoserna, en cancer ökänd för att återkomma även hos patienter vars tumörer hade tagits bort.

Nu rapporterar forskarna ett resultat som trotsade de dåliga oddsen. Vaccinet framkallade ett immunsvar hos hälften av de behandlade patienterna och ingen av dessa visade något återfall av cancern under studiens gång, ett fynd som beskrivs som extremt lovande.

Studie

Studien, som publicerades i Nature den 10 maj, anses vara en milstolpe i den långa kampen att göra cancervacciner skräddarsydda för tumörer hos enskilda patienter.

“Detta är den första påvisbara framgången – och jag kommer att kalla det en framgång, trots studiens preliminära karaktär – av ett mRNA-vaccin mot cancer i bukspottkörteln”, säger Dr. Anirban Maitra, specialist på sjukdomen vid University of Texas MD Anderson Cancer Center, som inte var inblandad i studien. “Med den standarden är det en milstolpe.”

Liten med lovande studie

Det var en liten studie där endast 16 patienter fick vaccinet som en del av en behandlingsplan som också inkluderade kemoterapi och ett läkemedel avsett att hindra tumörer från att undvika immunförsvaret. Studien kunde heller inte helt utesluta andra faktorer än att vaccinet har bidragit till bättre resultat hos vissa patienter.

“Det är relativt tidigt”, säger Dr Patrick Ott från Dana-Farber Cancer Institute.

Men det enkla faktum att forskare kunde skapa, kvalitetskontrollera och leverera personliga cancervacciner så snabbt var ett lovande tecken, sa experter.

Sedan början av studien har BioNTech förkortat processen till under sex veckor, säger Dr. Ugur Sahin, en av företagets grundare, som arbetade med studien. Så småningom vill företaget kunna göra cancervacciner inom fyra veckor.

Ett personligt mRNA-cancervaccin utvecklat av Moderna och Merck minskade risken för återfall hos patienter opererade för melanom, en typ av hudcancer, meddelade företagen förra månaden. Men den senaste studien satte ribban högre genom att rikta in sig på bukspottkörtelcancer som tros ha färre av de genetiska förändringarna som skulle göra den mottaglig för vaccinbehandlingar.

Hos de patienter som inte verkade svara på vaccinet tenderade cancern att återkomma ungefär 13 månader efter operationen. Patienter som svarade visade dock inga tecken på återfall under de ungefär 18 månader som de följdes.

Forskare har under årtionden kämpat för att skapa cancervacciner, delvis för att de tränade immunsystemet på proteiner som finns på både tumörer och normala celler.

Att skräddarsy vacciner till muterade proteiner som bara finns på cancerceller har dock potentiellt hjälpt till att provocera fram starkare immunsvar och öppnade nya vägar för att behandla alla cancerpatienter, säger Ira Mellman, vicepresident för cancerimmunologi på Genentech, som utvecklade bukspottkörtelcancervaccinet med BioNTech.

“Bara att etablera proof of concept att vacciner mot cancer faktiskt kan göra något efter, jag vet inte, trettio år av misslyckande är förmodligen inte en dålig sak,” sa Dr. Mellman. “Vi börjar med det.”

 

Artikeln är en översättning från artikel i New York Times från den 10 maj 2023.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Pin It on Pinterest