Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

AI förutsäger framtida pankreascancer

av | 8 juni, 2023 | Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Ett verktyg för artificiell intelligens har framgångsrikt identifierat personer med den högsta risken för bukspottkörtelcancer upp till tre år före diagnosen enbart med hjälp av patienternas journaler.

Detta enligt ny forskning ledd av utredare vid Harvard Medical School och Köpenhamns universitet, i samarbete med VA Boston Healthcare System, Dana-Farber Cancer Institute och Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Resultaten, som publicerades den 8 maj i Nature Medicine, tyder på att AI-baserad screening kan vara värdefull för att hitta personer med förhöjd risk för sjukdomen och därmed påskynda diagnosen av en sjukdom som alltför ofta upptäcks i alltför sent skede.

Diagnos

Bukspottkörtelcancer är en av de dödligaste cancerformerna i världen, och diagnoserna förväntas öka.

För närvarande finns det inga bra verktyg för att screena brett för pankreascancer. De med en familjehistoria och vissa genetiska mutationer som ökar risken för cancer i bukspottkörteln screenas på ett riktat sätt. Men sådana riktade undersökningar kan missa andra fall som faller utanför dessa kategorier, säger forskarna.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest