Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Okategoriserat
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Lovande försök med mRNA vaccin mot bukspottkörtelcancer

av | 30 augusti, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer), Forskning

Forskare i USA har utvecklat ett vaccin som i en studie gjorde att hälften av patienterna i försöket fortfarande var fria från cancer efter 18 månader. Vaccinet har utvecklats med utgångspunkt från gruppen av patienter som har levt länge med diagnosen. De som har levt länge har tumörer med ett speciellt immunförsvar som tillåter T-celler att vakta mot och attackera nya cancerceller.

Tekniken bakom mRNA vacciner är inte ny, den började utvecklas redan för mer än 40 år sedan. Och det är den som ligger bakom många av de vacciner mot Covid som finns idag. I stort sett fungerar mRNA-vaccin genom att säga åt våra celler att göra proteiner för att bättre känna igen en inkräktare.

Forskningen visade på att åtminstone en av de utmärkande dragen hos dessa långtidsöverlevande och deras exceptionella resultat, var förmågan hos dessa patienters immunsystem att spontant känna igen neoantigener i sina tumörer. Antigener är ett ämne som reagerar i kroppen och får fram de viktiga antikropparna.

Vaccinering

Kopiera till andra patienter

Forskarna ville kopiera detta scenario till andra patienter genom att stärka immunsystemet med ett vaccin. Varje bukspottkörtelcancervaccin är anpassat för den individuella patienten och innehåller de neoantigener från deras tumörer som mest sannolikt stimulerar T-celler. Och T-cellerna i sin tur bidrar till att hålla cancern nere.

Behandlingen utvecklades av kirurg-forskaren Vinod Balachandran, MD , vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) i New York City, i samarbete med biofarmaceutiska företaget BioNTech och bioteknikföretaget Genentech.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Mage
Forskning, Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)

Ny avancerad metod vid bekämpning av svår magcancer

STOPGAP är en amerikansk klinisk prövning som använder tre behandlingssätt för avancerade gastriska och gastroesofageala adenocarcinom. Målet är att visa att denna kombinationsterapi är säker och förbättrar patienternas överlevnad. "Den nuvarande standarden för vård av avancerad magcancer är huvudsakligen palliativ", säger onkologen Maheswari Senthil. "Vi tror att detta tillvägagångssätt kommer att ge dessa patienter mycket bättre resultat och överlevnad."

Lever forskning
Forskning, Levercancer, Okategoriserat

4 tekniker för behandling av levercancer

Under de senaste åren har det skett flera framsteg i behandlingen av levercancer. Även om borttagning av levercancer genom kirurgi kan vara en effektiv form av levercancerbehandling för vissa patienter, är den inte lämplig för alla patienter. När forskare fortsätter att upptäcka nya behandlingar har läkare idag fler alternativ att överväga för sina patienter.

Pin It on Pinterest