PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

PALEMA nyhetsbrev oktober 2023

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för oktober 2023. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

v

Ordföranden har ordet

Kära PALEMAre,

Höst – dagarna blir kortare och vintermörkret är snart över oss. Fast lite längre fram nalkas advent och sedermera Lucia som ljusets budbärare under den mörkaste natten innan allt vänder och ljusets återkomst påbörjas. Hösten är också ett farväl till sommaren som varit, till semester och ljusa nätter, men hösten är också den stora skördetiden när vi får njuta av alla jordens grödor. Under mina år i USA firade vi alltid Thanksgiving – en tacksägelsens fest – härstammande från de första emigranternas tacksägelse över jordens alla grödor och över livet självt. För hösten är ju också en början och en förutsättning för ett nytt år och det som lägger ramarna för det kommande.

Fast i år är höstens mörker extra tung att bära – så mycket händer både på hemmaplan och internationellt; Ukrainakriget i vårt närområde, den svenska NATO-ansökan som tagits som gisslan, HAMAS angrepp på Israel, den väntade vedergällningen från Israel för att nämna några få.

Hemmavid ser vi hur tilliten till det svenska systemet börjar krackelera. Vi har för länge lunkat på i ett föråldrat förvaltningstänk – ”don’t change a winning team” har ju fungerat så bra under alla år. Medan andra länder runt oss har inte varit så gynnade och har varit tvungna adaptera till krig, kriser och annat, så har Sverige kunnat lunka på utan större krav på förändring.

Panta Rei – allt flyter sa den gamla grekiska filosofen. Du kan inte gå ned i samma flod två gånger eftersom allt flyter – allt ändrar sig. Och det gör vi med. Fast den svenska strukturen och systemet har inte ändrats i stort, och den svenska tilliten till att staten ska fixa allt finns kvar i alltför hög grad. Konsekvenserna ser vi idag inom så många samhällsområden och inte minst inom sjukvården.

Riv pyramiderna

Utredning på utredning tillsätts inom område efter område som ett lapptäcke – allt för att lösa problem och förbättra saker och ting – men till vilken nytta kan man undra? Var finns helhetssyn, helhetstänk och helhetsansvar? Utredningar som läggs på hög – inget händer – alla dessa många ord men så lite verkstad. Riv pyramiden sade före detta SAS-chefen Janne Carlzon. Platta till organisationen och gör basen – det vill säga kärnverksamheten – mycket bredare.

Ge mandat och skapa förutsättningarna genom empowered medarbetare för nöjda patienter och anhöriga, något som går hand i hand. Toppen på pyramiden är ofta långt borta från verksamheten och golvet, där patienten finns och nära vård ges. Varje nivå i pyramiden blir som en relästation för information upp och ner i systemet – där man tolkar och skickar vidare – upp och ner i hierarkien. Och ofta blir resultatet som den gamla sällskapsleken där en fjäder till slut blir en höna.

Låt oss enas om att det finns alltför många onödiga pyramider i vårdsverige med sina nationella, regionala och kommunala strukturer. Vad kostar inte detta oss skattebetalare? På varje ställe finns en omvänd proportionell pyramid med alltför många i toppen och alltför få där den patientnära vården finns. Det är ju ganska ironisk att ju längre bort du kommer från patienten dess bättre betalt får du.

Rätt utbildning och kunskap

Man ställer heller inga krav på verksamhetschefer att de ska besitta verksamhetskunskap för att leda en sjukvårdsverksamhet. Likaledes finns det inga nationella obligatoriska krav på fortbildning eller licenskrav för specialistkategorier.

Tänk själv, vi har ett system där jag – patienten – är helt avhängig av att min läkare själv står för sin egen fortbildning. Att min läkare själv håller sig uppdaterad om allt det nya som sker inom sitt område. Tänk om du hamnar hos en som inte gör detta av eget intresse? En som blev läkare för årtionden sedan – och denna läkare håller din behandling och även ditt liv i sina händer. Fullständigt oacceptabelt vill jag hävda ur så många perspektiv med hänsyn både till patientsäkerhet, behandlingar och tillgång till allt det nya som nu rusar fram på så många områden.

Skulle vi acceptera att vara passagerare på en jumbojet med en pilot som bara har en privatflygarlicens? Aldrig! Men vi accepterar detta i vården fast vi inte vet om det. Vi behöver ställa krav på kvalitetssystem med register som redovisar – aggregerad på nationell nivå samt öppet per sjukhus – variabler med hänsyn till patientsäkerhet, ledtider och nöjdhet. Vi saknar en transparens i detta och i så mycket annat. Vi måste börja ställa krav på öppenhet och tillgänglighet. 

Det blir tyvärr vi drabbade – patienter, nära och kära – som får bära bördan att hitta rätt i denna ibland Kafkaartade vårdkarusell. Vi tvingas bli våra egna projektledare och lägga tid, energi och stora ansträngningar för att få tillgång till en bra och god vård och en bra livskvalitet genom hela patientresan.

Frustration och kamp

Tänk om vi fick en vård som har en helhetssyn och inte ett silotänk på ett löpande band med olika stationer utan något sammanhållande? Mitt eget exempel med mina första åtta månader från symptom till diagnos och med det en rundresa i hela systemet är tyvärr inte en saga blott, och det är fortfarande en krass verklighet och ett krasst uppvaknande för alltför många som drabbas av våra diagnoser.

Något som våra diskussionsgrupper på Facebook bär stort vittnesbörd om. Samma vittnesbörd som vi återfinner i vår tidigare – mycket subjektiva – enkät, där 37% av våra medlemmar var missnöjda eller mycket missnöjda med den vård de fått. Det var samma vittnesbörd som några aktiva medlemmar sammanställt på en poster inför eventet ”En dag om matstrups- och magsäckscancer” den 28/9. En poster full av oro och rädsla och som speglat många av våra medlemmars frustation och kamp för att hitta rätt i systemet. (Ni kan se postern nedan och även läsa citaten på knappen under.)

Eva Backman

Eva Backman, Ordförande

Plansch med citat
Klicka här för att läsa citaten

“Din pappa skulle ändå ha gått bort i cancer” (kommentar efter dödsfall pga sepsis som uppkom efter ett allvarligt kirurgiskt misstag från läkarens sida)

”Vi röntgar inte, för det är inget som är hjälpsamt ändå”

”Vi följer protokollet”

”Vi skrev fel diagnos i journalen, du har fortfarande strupcancer”

”Om du har cancer på nästa röntgen, är det palliativ vård som gäller”

”Du är vår piggaste patient” (uttalande från läkare utan att någon ens hade frågat hur patienten kände sig)

“Det är denna typ av behandling som gäller vid palliativ vård. Om det inte hjälper så hjälper inte mer och starkare strålning heller.”

“Vi skrev fel grad på cancer, du har inte grad tre, det är fortfarande två”

“Vi röntgar inte efter operationen, får du återfall så får du komma tillbaka för palliativ vård.”

Anhörig-berättelse:
Min man konstaterades ha matstrupscancer i Okt-22. Vi åkte till sjukhuset och fick beskedet efter röntgen..Det såg hoppfullt ut, sa de då. Blev PET-röntgen, då sågs spridning till några lymfkörtlar intill. Då blev han omgående palliativ… Läkarbesök dagarna efter, ny läkare. Han säger: “Det finns tyvärr inget att göra.” Jag blir chockad och utbrister: “Va!?? Inte ens cellgifter?!” “Nej tyvärr.”
Läk. besök en månad senare, första veckan i december. Ny läkare. Hon säger “Om du vill så kan du få prova cellgiftsbehandling?” Min man säger omgående: “Självklart! Jag vill leva!” Då startades cellgiftsbehandling, första linjen med Folfox och Trastuzumab 5 ggr, efter det hade det nästan försvunnit. Sen 4 ggr med bara Trastuzumab, då var cancern tillbaka… Under denna sommar 5 ggr med Folfiri och Ramucirab, återbesök i dag…phu…vi hade väntat i fyra veckor på denna obehagliga dag… Cancern har minskat betydligt, skönt. Nu blir det Folfiri och Ramucirab 5 ggr till. Efter detta ev. enbart immunterapi. Min man frågade om han blir frisk av detta, och det är inte omöjligt… Men immunterapi vill de spara på än så länge… Först ska detta krympas ytterligare. Så olika besked på olika sjukhus i landet, olika hur de säger/gör!

“Enligt riktlinjerna gör vi bara CT om det finns symtom på återfall, bekräftas det så gör vi inget mer utom palliativ vård”

“Onkologen har inte tid, du får gå till akuten”
(patienten satt tre timmar på akuten dagen innan utan att få hjälp med sina extrema buksmärtor till följd av cellgiftsbehandlingen)

“Konstigt att du har ont där, andra patienter brukar inte ha det”

“Vi måste följa de regionala riktlinjerna”

“Du kommer inte överleva det här, du måste acceptera döden. Vill du prata med en kurator? Du måste ha realistiska förväntningar på din framtid.” (Sagt år 2020. Patienten lever fortfarande.)

“Vi (vården) uppfattar inte att detta är en vårdskada, utan en komplikation”

“Det finns ingen evidens”

“[Det har] på kliniknivå inget med ekonomi att göra utan anledningen är att vi ska förhålla oss till faktabaserade beslut, d.v.s. att beslut måste bygga på dokumenterade och tillförlitliga fakta och vad gäller läkemedel vara godkänd i den nationella process som finns för detta. Föreslagen behandling är en behandling med ett läkemedel på en indikation som vi inte ska använda i Sverige idag. Något som alla onkologkliniker är överens om. Detta gäller fortfarande oavsett om vi bara nu bara skulle stå för vissa delar av totala behandlingsprocessen.
Jag tycker heller inte att regionen och den offentliga vården ska erbjuda vård och behandling där patienterna delvis betalar själva när regionen inte kan göra det fullt ut. Riskerar bli väldigt ojämlik vård bär betalningsförmågan är avgörande. Något jag inte tycker regionen ska bidra till.” – Onkologchef

“Är ni inte glada att det har gått så bra det kan gå? Gå hem och vila nu.” – Kirurg efter operation när patienten nekats efterbehandling och anhöriga uttryckte kritik mot beslutet

“Det här var den bästa operationen jag någonsin har gjort, försök tänka lite positivt!” – Kirurg till patient och anhörig vid klagomål om besvär efter operation

“Det fungerar inte så bra att man berättar att det finns massor av olika behandlingsmetoder. (…) Patienten ska alltid få vara med och bestämma om sin vård men vissa behandlingar erbjuds inte vem som helst (…) Man brukar få tillgång till att träffa specialist beroende på sjukhusets storlek och om man inte har en spridd sjukdom (…) Man får inte träffa specialist på Sahlgrenska om man inte bor i Göteborg.”
– Uttalande från en överläkare inom onkologi (Västra Götalandsregionen)

“Tycker du att det hjälper att peka med pinne bakåt?” (sagt till anhörig efter att patienten avlidit till följd av vårdskada)

“Till vilken nytta ska vi behandla dig?”

“Det är inte aktuellt att se var och om det finns mer spridning”

Onkologen till anhöriga: “Skuggorna på skelettet är inget att oroa sig för, det är inte metastaser”
Samtidigt i patientens journal: “Metastaserna på skelettet oförändrade”

“Du har pd-l1-uttryck men inte tillräckligt för behandling”

“Har man en ung mamma som är i stadie 4 så kanske man är beredd att ge tuffare behandling för att hon ska få se sina barns skolavslutning och släpa sig fram.” (uttalande från en ORTOPED framför anhöriga till en 77-årig patient som vägrats immunterapi)

“Immunterapi är för dyrt för att alla ska få prova”

“Regionerna får själva besluta vilka läkemedel de vill använda”

“Nej, pet-ct tillför inget, vi vet att sjukdomen är spridd men det finns ingen nytta att utreda vilka fler lokaler den har spridit sig till”

“Vi ger inte strålning för du KAN få ont av det”

“Jag är specialist inom onkologi och kan lite av varje” (alltså inte specialist på matstrupscancer, som patienten ifråga hade)

“Du får ETT behandlingsalternativ, cytostatika”

“Du har inte rätt till en specialist på matstrupscancer, för du är palliativ.”

“Anhöriga vägrar att lyssna och ta in det som vårdenhetschefen säger”

”Vill säga att det är riktigt tråkigt att du upplevt vården och bemötandet så dåligt under din vistelse på kirurgkliniken här.” (Vården älskar att använda ordet ”upplevelse” som om det vore en semester, evenemang/njutning/nöje.)

“En pet-ct tillför inget, du har en spridd sjukdom och det finns inget bot”

“Vi når tyvärr inte fram till varandra” (sagt av vårdpersonal till en anhörig som vägrade acceptera att patienten inte fick tillgång till behandling)

“Du har ingen framtid”

“Om vi ser någon cancer nu, oavsett hur lite eller mycket eller var den är, så blir det palliativ vård”

“Kan vara hans prostatacancer som spridit sig till matstrupen”

“Adenocarcinom är inte lika mottaglig för strålning” (Dvs. de vill undvika att bekosta strålning. Adenocarcinom kan vara lika mottaglig för strålning som andra tumörtyper, det varierar mellan individer.)

“Eftersom tumören var så liten så gick det lätt att få ner endoskopet”
En stund senare:
“Den var stor och ful”

“Patienten bor själv i lägenhet på bottenplan utan hemtjänst” (Han bor på lantgård och bedriver dessutom flera arrenderade och är ute och jobbar och kör traktor varje dag. Han är dessutom gift och bor således inte ensam i en liten etta. Förmodligen lättare att motivera att inte ge vård om de ger en bild av en ensam gammal farbror som bor i en etta på nedre botten.)

“[Esofaguscancer] är en mer aggressiv tumörform än prostatacancer” – Läkare
(Faktafel. Varje cancerform har sina egna sorter och aggressiviteten kan skilja sig inom en och samma cancerdiagnos. Dessutom fanns vid uttalandet ännu inga svar från patologin som kunde ge hela bilden.)

Efter en uppföljning av cytostatikabehandling.
“Allting ser bra ut på senaste röntgen, tumören i matstrupen är OFÖRÄNDRAD.”
(patienten hade haft mer tilltagande sväljsvårigheter veckor innan)
2 veckor efter uppföljning totalt stopp i matstrupen (även stentad sen diagnos), läggs patienten in på kirurg avd. SÄS. Det görs en gastroskopi som visar att tumören vuxit över stentet och det är helt stopp ner mot magsäcken. Anhöriga ifrågasätter onkologen HUR man kunnat missa progress av tumören? Och HUR det är okej att uttala sig att något är oförändrat fast man inte vet?!
Svaret: “Man kan tyvärr inte se på CT om en tumör växer inåt”

“Vi har inte budgeterade medel för din cancerdiagnos att gå utanför protokollet.”

“Vet du vad det här kostar skattebetalarna? Om vi ska ge dig den här behandlingen så är det på bekostnad av 10 andra liv inom de större cancerdiagnoserna.” -Sveriges största sjukhus

Anhörig-berättelse:
När min anhörig (matstrupscancer) hade huvudvärk sommaren 2021 och vi bad om MR för att utreda, sa onkologen:
“Det är ingen fara, cytostatika tar alla metastaser även i hjärnan”
I efterhand när han hade sin hjärnmetastas i november och efter att vi gjort efterforskningar att cytostatika INTE tar metastaser i hjärnan om inte blod-och hjärnbarriären är penetrerad ifrågasatte vi onkologen om det är sant det som vi forskat oss fram till…. Svaret var kort: “Ja, så är det.”

Patient som hör till Region Västra Götaland är patient på sitt närmsta sjukhus.
Patienten vill ha en PET-CT för att få mer klarhet i vilka lokaler som är drabbade av cancern. Behandlande onkolog: “Det kommer inte tillföra något, du har en spridd sjukdom”.
Patientens anhöriga söker en högre uppsatt onkolog som är specialist, dock inom annan cancersort.
Den onkologen säger:
“Jaha, ni har inte fått en pet-ct? Men det är inte så svårt, jag pratar med er onkolog och återkommer.”
Vi söker onkologen eftersom denna inte återkopplar som utlovat efter dialog med patientens onkolog.
Onkologen har efter samtal med patientens behandlande onkolog helt ändrat sig och säger kort:
“Er onkolog har gjort en korrekt bedömning, det blir ingen pet-ct för det kommer inte tillföra något, patienten har en spridd sjukdom.”

2018-11-29:
Patienten lyfter fram att det finns evidens och studier internationellt på immunterapi för matstrupscancer och önskar att man undersöker möjligheterna för detta då hon precis blivit informerad att de endast kan bromsa sjukdomen ett tag och ge palliativ behandling med cytostatika.
Journal: “Pat. undrar över immunterapi kombinationsbehandling och undertecknad informerar pat. om att det inte finns någon sådan godkänd beh. för esofaguscancer. Informerar att immunterapi inte fungerar så bra för esofaguscancer med stöd av befintlig evidens.”
Ett år och 2 månader tidigare, den 22 september 2017, hade US Food and Drug Administration (FDA) beviljat ett accelererat godkännande för pembrolizumab (Keytruda, Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ) för behandling av patienter med återkommande, lokalt avancerade eller metastaserande magsäckscancer, eller gastroesofageal junction (GEJ)-adenokarcinom. Läkaren blottar i journalen att denne är genant senfärdig i de senaste rönen då han skriver att det inte finns något godkännande och att det saknas evidens. Först i juli 2021 är immunterapi godkänt för matstrupscancer i Sverige. 4 ÅR EFTER FDA:s godkännande!

Läkarbesök, man med esofaguscancer tillsammans med sin dotter.
Dotter: “Vi har ju per telefon med den patient som faktiskt fått ett fantastiskt behandlingssvar på immunterapi trots hennes mycket spridda sjukdom och nu vill vi att pappa ska prövas för att få immunterapi. Ni har ju ingenting kvar att sätta in.”
Läkaren: “Ja ja… den där patienten känner vi ju till. Det är en anekdot och den patientens fall är ju ett stort misslyckande.”
Dotter: “Vad säger du? Hur kan du kalla det ett misslyckande?”
Läkaren: “Det är inte jämlik vård. Vi har ALLA kommit överens om att avvisa alla patienter som hänvisar till hennes fall med att det inte är jämlik vård.”
Dotter: “Du har fel. Tack vare hennes exempel har hon via EMA fått läkemedlet godkänt för matstrupscancer.”
Läkaren: “Vi i regionerna beslutar själva huruvida vi ger läkemedlet eller inte. Vi har egen beslutanderätt.”

PATIENT: “Jag har lite märkliga synbortfall som kommer och går. Jag vill att ni gör en MR på min hjärna för att se om jag har hjärnmetastaser.”
LÄKARE: “Det är inte konstigt att du känner oro och ångest i rådande situation.”
PATIENT: “Hur menar du nu?”
LÄKARE: “Ja, det är som jag sade. Du vet att att vid oro och ångest så kan hjärnan spela ett spratt så att man upplever en massa fenomen.”
PATIENT: “Nej. Synbortfallen är på riktigt. Jag fungerar inte riktigt så vid oro. Jag vet vad som är på riktigt och inte. Jag vill ha en MR-röntgen för att utesluta hjärnmetastaser.”
LÄKARE: “Nej men du kan få något som dämpar din oro. Och dessutom vet vi redan att du har en spridd cancer…så till vilken nytta ska vi påvisa att du har fler när det ändå inte finns några åtgärder.”
*Patienten ombesörjer en MR- hjärna privat som påvisar hjärnmetastaser, hen betalar en CD-skiva och lämnar den till läkaren.*
PATIENT: “Här har ni nu en CD-skiva som påvisar hjärnmetastaser… ett jävligt märkligt uttryck för oro och ångest må jag säga. Jag vill ha dessa strålade NU!!!”
LÄKARE: “Nej, men du kan få cortison i lindrande syfte om du börjar få besvär av dem.”
PATIENT: “Besvär? Cortison? Nej du… Det är ganska poänglöst att försöka rädda min kropp om mina kognitiva funktioner i hjärnan inte fungerar och allt som det kan innebära om man inte behandlar dem.”
LÄKARE: “Men… Vi kommer inte att kunna rädda din kropp och ditt liv ändå så det spelar ingen roll vad som händer med hjärnan.”
(Patienten lever fortfarande, 3 år senare.)

Dessa berättelser är inga enstaka anekdoter. Tillsammans är de en stor källa till kunskap och förbättringsmöjligheter i den vårdverklighet vi möter. Och det är något vi tar med oss vidare i vår kamp för en bättre, snabbare och individanpassad vård för våra marginaliserade diagnoser. Där vi patienter inte är några standardiserade EU-gurkor där ”one size fits all”, utan där vården utgår från patientens perspektiv. Och där vården följer oss från början till slut – kontinuitet finns – patientsäkerheten och patientnöjdheten mäts regelbundet och blir grunden till ständiga förbättringar.

Att vi får relevanta och aktuella fakta som leder framåt till bättre vård. Men att man också eliminerar mycket gammalt och förbättrar kvalitetssystem med alla onödiga dokumentkrav, faxremisser, dubbelarbete mm. Vad kostar inte detta i monetära termer och i mänskligt lidande – att man gör samma fel gång på gång jämfört med att lära av och göra rätt från början?

Vem skyddar patientsäkerheten?

För att citera Linus Lindgård (ST läkare, Dagens Medicin 07/04): ”moderna patientsäkerhet handlar inte om att skydda patienten, utan att skydda vården” – med andra ord vad Linus hävdar i sin krönika är att ”cover my ass” styr i en vård som frånskriver sig sitt ansvar istället för att ta tag i alla förbättringspotentialer.

Vi vet att patientvariabler saknas och därför mäts inte allt som borde mätas på ett sammanhållet och aggregerat sätt över hela patientresan. Vi vet också att mycket att det som mäts är framtaget ur professionens perspektiv. Detta vill vi ändra på och PALEMA arbetar hårt med att åstadkomma förändringar både med hänsyn taget till lidande och pengar. Vi vill att man mäter exempelvis vårdskador, feldiagnoser, felmedicineringar, felbehandlingar, missade remisser, missade telefonmöten, felaktiga journalföringar, ej aktiva överlämningar, mm. – och att man sätter kronor och ören på detta. Inte för att peka finger och straffa – men för att lära och göra bättre och därmed eliminera många kvalitetsbristkronor och onödigt mänskligt lidande.

Vi vill att detta mäts och aggregeras uppåt på alla plan till överste ledningen, lokalt, regionalt och nationellt på samma sätt som det görs i det ekonomiska systemet. Vi vill att man benchmarkar och lär av dom bästa som redan har sådana system etablerat (kärnkraft – flyget – läkemedelsindustrin – med flera).

”If you think Quality is expensive – try an accident” som min tidigare chef brukade säga när några inte var med på tåget.

Individuell diagnos

Med den ständiga utvecklingen och accelerationen vi ser inom de medicinska fälten så dröjer det inte länge innan varje patient är sin egen diagnos och inte som idag drabbas av en generell ”kroppsdels”-diagnos, och där varje patient får sin behandling efter sin genetiska uppsättning.

Tyvärr går det alltför långsamt för oss inom PALEMA med våra Blåljuscancrar – vi har inte tid att vänta, för oss handlar det om här och nu. Att vi får tillgång till en gensekvensering som ger oss möjligheten till det nya som redan finns eller som är på gång. Några lyckas med detta medan andra tyvärr nekas – även med rätt indikation.

Just ett sådant lyckat fall lyfter vi den 26 oktober i vårt webbinarium där Jessica berättar om sin patientresa och sin överlevnad tack vara tillgång till det nya och tack vare en patientnära läkare. Hon är den första i Sverige, men med hennes berättelse har bollen börjat rulla och ger hopp och kunskap till andra med samma genavtryck!

Vi på PALEMA fortsätter att kämpa gemensamt med er medlemmar för en bättre tillvaro för alla oss som är drabbade idag och för de som kommer att drabbas i framtiden!

Hoppas att ni alla kan njuta av och ta tillvara på höstens klara luft och sprakande färger,

// Eva

Kansliet informerar

Hej alla medlemmar och andra följare!

Så var det höst och i skrivandes stund rasar stormen Babet runt husknutarna i Skåne där jag för tillfället befinner mig. (Vem döper de här stormarna förresten…??)

De stormar ju också på olika ställen runt om i världen med krig, terroristattacker, flyktingkriser och annat elände, men det är inte så mycket vi kan göra något åt, vi fokuserar istället på att göra något åt situationen för våra medlemmar och andra som drabbats av våra cancerdiagnoser.

En av de saker vi gärna arbetar med är att ge stöd och hjälp i den svåra situation som den som är cancerdrabbad – och dess nära och kära – befinner sig i. Och det gör vi bland annat på följande sätt:

  • Vi skriver så mycket relevant information som möjligt på hemsidan och arbetar fortlöpande med den.
  • Vi tillhandahåller slutna Facebook-grupper där man kan diskutera med andra som är i – eller har varit i – samma situation som man själv befinner sig. För er som ännu inte är med i Facebook-grupperna kan jag varmt rekommendera det. Där får man oftast snabba och mycket kunniga svar på sina frågor från andra medlemmar.
  • Vi har en stödtelefon där man kan anmäla önskemål om kontakt, så blir man personligen uppringd av en av våra patientstödjare. Just nu söker vi fler som vill engagera sig som patienstödjare – se artikel om det här under.
  • Vi har våra digitala stödgruppsmöten för såväl direkt drabbade som anhöriga/närstående. Vi kommer troligen även att starta upp med fysiska möten runtom i landet framöver.
  • Vi håller olika events – live eller digitala webbinarier – där vi bjuder in företrädare från professionen för att prata om intressanta ämnen och där man får möjlighet att ställa frågor.

Kontakt

Kanslitelefon: 010/146 51 10

Vi har utökat öppettiden för vår kanslitelefon från vardagar 09:00-10:00 till 08:00 – 11:00, så nu blir det lite lättare att nå oss för er som föredrar att prata med oss på kansliet. Ni kan i och för sig ringa även andra tider – dygnet runt – men då får ni prata in ett meddelande på vår telefonsvarare, så återkommer vi så fort vi kan.

Annars når ni oss via e-post:

Rapport från styrelse- och AU-möten

Här kommer lite information om vad som beslutats på styrelse- och AU-möten under det gångna kvartalet:

  • PALEMAs styrelse har en strategidag den 28/10 för att diskutera hur vi ska arbeta kommande år.
  • Fredrik Ejserholm har av privata skäl valt att avgå ur styrelsen men fortsätter gärna som aktiv medlem med bland annat Facebook-grupperna.
  • Inget annat specifikt att rapportera.
Anders Alhbin - Redaktör & IT-support
Anders Alhbin, Kansliansvarig
Medlemmar

Antal medlemmar

Aktuella medlemssiffror i föreningen:

Totalt: 975

Varav intresseområde
Pankreas: 551
Matstrupe/magsäck: 213
Lever/galla: 129
Ej angett: 82

Varav kategori
Direkt drabbad: 372
Anhörig/närstående: 507
Professionen: 57
Stödjande: 39

Aktuellt

Vill du bli patientstödjare?

Att vara patientstödjare hos oss på PALEMA innebär att man ställer upp och hjälper andra drabbade på olika sätt. Det vanligaste är att man hjälper till och bemannar vår stödtelefon där de som behöver någon att prata med kan beställa uppringning.

Vi har ju under några år haft aktiva medlemmar som hjälpt till att bemanna vår stödtelefon, men nu växlar vi upp tjänsten lite och behöver bli några till som hjälper till med detta. Vi kommer att utbilda dig som anmäler intresse, antingen fysiskt på plats i någon lämplig lokal eller digitalt via datorn. Det kommer att finnas olika tillfällen för utbildning. Den första är nu den 7 december på plats i Stockholm.

Telefonstöd

Nya sidenband i webbutiken

Nu har vi fyllt på med nya sidenband i butiken. Banden har ett litet guldbandsformat stift i mitten som håller bandet på plats. Tidigare har det bara varit våra blåa sidenband som haft det lilla stiftet i mitten, men nu har vi fyllt på lagret med nya band som alla har detta. Förutom att de är snyggare, så är de också lättare att sätta fast på kläderna!

Sidenband Nya

Tack PALEMAvänner

Vi har i skrivandes stund 26 personer som valt att bli månadsgivare hos oss och som därmed blivit PALEMAvänner!

Detta generösa stöd ger oss mer möjligheter att påverka situationen för de som drabbats av våra cancerdiagnoser, idag och i framtiden.

Vårt stora och varma TACK!

PALEMAvänner

Rapport från regionerna

Rapporter från regionansvarige

PALEMA har regionala kontaktpersoner i alla 8 sjukvårdsområdena. Men vi behöver någon medlem att ta över Region Stockholm-Gotland samt Region Syd som jag tillfälligt ansvarar för. Vi söker också en ersättare för Region Sydost som Carl-Magnus Sjödin ansvarat för men vill gärna bli ersatt.

Hör av er till mig om ni är intresserade av att vara regionansvarig och vill ha mer information.

En önskan från såväl PALEMA som våra medlemmar är att det ska anordnas fysiska möten runt om i landet. I Stockholm hade vi i september ett fysiskt möte på Kraftens hus som uppskattades mycket.

Styrelsen kommer att ha en strategidag den 28 oktober och om ni har några idéer hur de fysiska mötena kan genomföras kan ringa eller mejla mig.

När det gäller fysiska möten så har vi kanske efter pandemin blivit så vana vid digitala möten att de flesta föredrar det? Dessutom är det inom vissa regioner stora avstånd som försvårar fysiska möten.

Vi fortsätter ju också med våra digitala stödgruppsmöten en gång i månaden. Varannan månad för dig som är direkt drabbad av cancer och varannan månad för dig som är anhörig/närstående. Kika i kalendern för nästkommande.

På Världspankreascancerdagen (WPCD) den 16 november finns i alla fall möjlighet att deltaga fysiskt på plats i Umeå. Läs mer om det eventet i kalendern, detaljerad information kommer inom kort!

// Anders

Anders Bovin

Anders Bovin
070/727 57 58
E-post via formuläret här

Regionalavdelningsansvariga

PALEMA Norr

PALEMA Norr

Bengt-Olov Sundström
Kontakt

PALEMA Mellansverige

PALEMA Mellansverige

Eva Persson
Kontakt

PALEMA Stockholm-Gotland

PALEMA Stockholm-Gotland

Anders Bovin (tillförordnad)
Kontakt

PALEMA Väst

PALEMA Väst

Sten B Carlson
Kontakt

PALEMA Sydost

PALEMA Sydost

Carl-Magnus Sjödin
Kontakt

PALEMA Syd

PALEMA Syd

Anders Bovin (tillförordnad)
Kontakt

Intresseanmälan regionalt arbete

Om du känner att du skulle vilja hjälpa till med vår verksamhet, så får du hemskt gärna kontakta oss för mer information. Vi kan inte driva den här organisationen utan stöd från ideella krafter!

Är du nyfiken på hur du skulle kunna engagera dig? Fyll bara i formuläret här under så kontaktar vi dig och berättar mer!

Observera att det absolut inte är något bindande, vi tar bara en gemensam diskussion!

Anmäl intresse här

Är du osäker på vilken region du hör till, kika på kartan eller se detaljerad information i en lista HÄR
PALEMA lagrar ovanstående uppgifter som du lämnar för att kunna administrera din förfrågan. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss inom föreningen och inte lämnas vidare till någon annan part förutom de du ger oss tillstånd att lämna vidare till. Uppgifterna kommer att behandlas i enlighet med föreningens integritetspolicy här.

PALEMA regionala avdelningar

Aktiviteter

Genomförda aktiviteter

Under det gångna kvartalet har vi genomfört en fysisk träff med medlemmar i Stockholm. Vi träffades på Kraftens Hus, pratade och fikade. Det var mycket uppskattat och vi kommer sannolikt att försöka ordna fler fysiska träffar runt om i landet framöver!

I den digitala världen har vi haft 2 stödgruppsmöten, ett för direkt cancerdrabbade och ett för anhöriga/närstående. Dessa möten håller vi ju varje månad och växlar mellan dessa två modellerna. Kolla i kalendern för info om när nästa hålls.

Sen hade vi ett live event den 28 september i Stockholm i ämnet “Vägen framåt – En dag om matstrups- och magsäckscancer”. Detta kan ni se nu i efterhand via länken här under.

Vägen framåt 2023

En dag om matstrups- och magsäckscancer
2023-09-28 (4:42)

Eventsponsor

Kommande aktiviteter

Vad som händer under årets sista kvartal kan ni se i kalendern här under. Det blir en intensiv period med bland annat ett webbinarium om Lever- och gallvägscancer den 26/10 och sedan den återkommande Världspankreascancerdagen (WPDC) den 16 november med ett digitala webbinarium på förmiddagen och ett live event i Umeå på eftermiddagen.

Plus lite annat smått och gott. Missa inte!

i

Utvalda artiklar

Här hittar ni ett axplock av det gångna kvartalets artiklar som publicerats på vår hemsida.

Observera att när ni klickar vidare för att läsa dessa så lämnar ni nyhetsbrevet och för att hitta tillbaka för att fortsätta läsa det, får ni klicka “Tillbaka” i er webbläsare.

För att läsa allt som publicerats på hemsidan hittar ni nyhetsarkivet här.

Vad är genomik och precisionsmedicin?
Vad är genomik och precisionsmedicin?

Vad är genomik och precisionsmedicin?

Under de senaste tio åren har det skett en snabb teknikutveckling som lett till att människans hela arvsmassa, ett genom, kan läsas av på mindre än ett dygn och till en bråkdel av kostnaden för det första genomet som analyserades. Detta har möjliggjort att kraftfulla gensekvenseringstekniker nu kan användas i sjukvården.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Mikroskop
Ny forskning visar hur cancerceller i bukspottkörteln kan ändra sin kost för att överleva

Ny forskning visar hur cancerceller i bukspottkörteln kan ändra sin kost för att överleva

En internationell forskningsstudie har visat att pankreascancerceller kan ändra det bränsle de använder för att växa och sprida sig så att de kan överleva i svåra miljöer, ett resultat som forskarna hoppas ska kunna utnyttjas för att utveckla nya behandlingar för pankreascancer.

Angelica Selander och Maria Malmberg
Hopp som drivkraft

Hopp som drivkraft

Forum för Health Policy gav i år ett hedersomnämnande när Patientpriset 2023 delades ut. Det gick till Rehabhotellet som nominerats av Angelica Selander.

Stöd vår verksamhet

För att kunna påverka till bättre vård- och livssituation för drabbade behöver vi pengar. Vi är helt beroende av bidrag och är mycket tacksamma om du vill stödja vår verksamhet!

Bli medlem, ge en gåva, köp en produkt, stort som litet, allt är lika välkommet.

Här kan du läsa mer om hur ditt bidrag används

 

Bli medlem

Du är varmt välkommen att bli medlem i patientföreningen PALEMA. Ett medlemskap kostar 150 kronor per år. Medlemskapet är personligt. Ditt medlemskap är viktigt för oss eftersom det gör oss starkare som ideell förening!

Du kan anmäla familjemedlemmar direkt i samma formulär som vi länkar till nedan, medlemsavgiften för familjer är 250 kronor per år oavsett hur många familjemedlemmar man är och ni kommer då att få en gemensam faktura såväl nu som i framtiden.

Du behöver inte vara drabbad själv, varken direkt eller indirekt, utan är varmt välkomna som stödmedlem.

Bli Månadsgivare (PALEMAvän)

Vill du i hjälpa till i kampen mot några av de värsta cancerdiagnoserna? Då kan du bli Månadsgivare (PALEMAvän)!
Du väljer själv vilket belopp från 50:- och uppåt som du önskar betala per månad och som tack för hjälpen får du utöver vår djupa tacksamhet även följande:

  • Medlemskap i PALEMA under tiden du är månadsgivare
  • Ditt namn på PALEMAs hemsida (om du vill)
  • Ett tackdiplom från PALEMA
PALEMAvän

Ge en minnesgåva

Här kan du skänka en minnesgåva i samband med begravning. Du får ett snyggt gåvobrev som du kan lämna till begravningen eller de anhöriga. Du kan välja på att skriva ut gåvobrevet själv hemma, eller få det skickat till valfri adress.

Swisha en enkel gåva

Här kan du snabbt och enkelt swisha en gåva till PALEMA. Klicka bara på det belopp du önskar, scanna QR-koden med din swish-app och betala. Klart!

Vill du betala annat belopp än de som finns angivna är det bara att ändra belopp direkt i Swish-appen innan du betalar. Vill du betala med kort eller faktura istället för med swish – klicka på “Annat betalsätt” och läs hur.

Swish-gåva 50 kronor

Swish-gåva 100 kronor

Swish-gåva 200 kronor

Swish-gåva 300 kronor

Swish-gåva 400 kronor

Swish-gåva 500 kronor

Swish-gåva 750 kronor

Swish-gåva 1000 kronor

Annat betalsätt

Vill du betala på annat sätt än med swish så klickar du på den här länken och köper produkten “enkel gåva” i vår webbshop. Då kommer du att vid betalningen kunna välja på utöver swish även kort eller faktura.

 

Testamentsgåva

Du kan ge en testamentsgåva till Cancerföreningen PALEMA och du bestämmer själv vad eller hur mycket du vill skänka.

I ditt testamente anger du om du vill skänka en viss andel, ett bestämt belopp, en viss egendom eller alla dina tillgångar. Alla gåvor är värdefulla – stora som små.

Skriva

Minneslunden

Här erbjuder vi på PALEMA en plats i vår minneslund till minne av en avliden. Man kan även skapa en personlig minnessida med valfri text och bilder tillsammans med en insamling till PALEMA i den avlidnes minne. Observera att sidan kan anpassas efter önskemål.

En personlig minnessida får ligga kvar så länge som önskas i minst ett år.

Minneslunden

Starta en insamling

Det är väldigt givande och engagerande att genom olika aktiviteter starta insamlingar till verksamheten. Det finns många olika aktiviter/insamlingar som du kan göra för att samla in pengar till PALEMA.

Observera att vi kan hjälpa er administrera detta genom att sätta upp en insamlingssida komplett med gåvofunktion! Klicka på knappen nedan för med information om detta.

Springer för PALEMA

Köp en produkt

Var med och stötta, hedra, sprida kunskap och uppmärksamma de cancerformer PALEMA kämpar mot! Gör det genom att sätta på dig ett sidenband eller ett armband som du kan köpa i vår webbshop.

PALEMA pins

Bli Företagsvän till PALEMA

Vill ni hjälpa till i kampen mot några av de värsta cancerdiagnoserna?
Då kan ni bli Företagsvän till PALEMA!

Att bli Företagsvän innebär att ni bidrar med finansiellt stöd till vår verksamhet och som tack för hjälpen får ni utöver vår djupa tacksamhet en hel del annat också, exakt vad – beror på vilken nivå ni väljer. Se detaljerna nedan.

Palema Företagsvän

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
Wavebox
Jurio partner

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i ditt namn och din e-postadress här så får du ett e-postmeddelande varje gång vi publicerar vårt nyhetsbrev, vilket vi gör en gång i kvartalet.

OBS - om du är medlem behöver du inte prenumerera, då får du nyhetsbrevet automatiskt!

Pin It on Pinterest