Se inspelning från webbinarium om kostproblem vid matstrups- eller magsäckscancer
Den 11 november höll vi ett webbinarium i ämnet ”Postoperativa nutritionsproblem för patienter med matstrups- eller magsäckscancer”. Nu kan ni se det i efterhand här.
Ni missar väl inte Världspankreascancerdagen 2024 på torsdag?
Ni missar väl inte Världspankreascancerdagen (WPCD) 2024 nu på torsdag? Då arrangerar vi två webbinarier som ni kan anmäla er till nu.
Vill du engagera dig i PALEMA 2025
Nu har valberedningen börjat jobba med att rekrytera nya styrelsemedlemmar till nästa år och vi söker även fler personer som även på andra sätt vill engagera sig ideellt i vår förening.
Nu är det dags att nominera årets cancernätverkare 2025!
Fyll i uppgifter om den du vill nominera samt om dig. Vi behöver dessa för att kunna ställa eventuella ytterligare frågor kring nomineringen. Nominera före den 16 januari 2025.
Ny era inom gastrisk cancerbehandling: Zolbetuximab får EU-godkännande
Den 20 september 2024 godkände Europeiska kommissionen zolbetuximab i kombination med kemoterapi för att behandla avancerad och metastaserad gastrisk och gastroesofageal junction (G/GEJ) cancer.
Friluftsliv som rehabilitering: Kraftens hus inspireras av Friluftsfrämjandet
För att främja psykiskt och fysiskt välmående hos cancerberörda har Kraftens hus i Stockholm startat upp konceptet ”Häng med oss ut” som ett förbättringsprojekt inom cancerrehabilitering.
BBC News slår larm om stigande tidig debut i bukspottkörtelcancer
Forskning visar att Gen-Xers och Millennials står inför en betydligt högre risk att utveckla bukspottkörtelcancer och andra cancerformer än tidigare generationer.
En hälsning från Eva och Fredrik
Här kommer en hälsning från PALEMAs ordförande Eva Backman samt styrelseledamot Fredrik Smedberg till alla er som bidragit till vår insamling för att öka medvetenheten om våra svåra cancerdiagnoser.
Patienter tvingas vänta i onödan på nya läkemedel
Tack vare avancerad forskning finns det i dag läkemedel som i många fall kan bota eller effektivt lindra symptom. Men i dag är det inte självklart att patienterna får de nyaste läkemedlen. Detta måste åtgärdas, skriver tre debattörer i Göteborgsposten.
Världspankreascancerdagen 2024
Välkommen till Världspankreascancerdagen (WPCD) 2024 som alltid hålls den tredje torsdagen i november som i år är den 21/11. Då arrangerar vi två webbinarier som ni kan anmäla er till nu.
Kraftsamling för ökad livskvalitet i cancervården
Cancervården har gjort stora framsteg i Sverige och många överlever sjukdomen. Men ”baksmällan” efter en cancersjukdom kan bli svår och långvarig, både för den som drabbats och för anhöriga.
Se inspelning från webbinarium om Levercancer – Det är aldrig för tidigt att agera
DiCE (Digestive Cancers Europe) höll sitt online-event ”It is Never Too Early to Act” under levercancermånaden oktober. Nu kan du se det i efterhand här.
Digitalt stödgruppsmöte för cancerdrabbade 18 november 2024
Välkommen till årets sista digitala stödgruppsmöte för dig som är direkt drabbad av en av våra cancerdiagnoser. Mötet sker online via Google meet måndagen den 18 november 18.00.
Enkät utvärdering av nationell uppdragsbeskrivning för kontaktsjuksköterska
Nu finns det möjlighet för dig som är patient eller närstående att besvara en enkät om dina upplevelser och erfarenheter av kontaktsjuksköterskans nationella uppdragsbeskrivning.
AACR Special Conference belyser framsteg inom pankreascancerforskning
Med överlevnadssiffror i Sverige på under 8% fem år efter diagnosen är behovet av innovativ och effektiv behandling av bukspottkörtelcancer fortsatt kritiskt.
PALEMA kraftsamlar för att öka medvetenhet om Blåljuscancer
Som en del i vårt uppdrag att synas och höras mer för att kunna sprida information, kunskap och medvetenhet om våra cancerdiagnoser kraftsamlar vi för att påbörja ett strategiskt kommunikationsarbete.
Inbjudan till Webbinarium: Kostproblem vid matstrups- eller magsäckscancer
Vi bjuder in till ett webbinarium i ämnet ”Postoperativa nutritionsproblem för patienter med matstrups- eller magsäckscancer”.
Se inspelning från seminarium om ärftlig cancer
Under Nobel Calling Stockholm 2024 hölls den 14 oktober seminariet "Ärftlig cancer – ny forskning, nya behandlingar, nya frågor". Nu kan ni se det i efterhand här.
Forskning som söker svar på orsakerna bakom spridd cancer prisas
Svenska Läkaresällskapets Translationella pris 2024 tilldelas Catharina Hagerling, docent och forskningsledare vid avdelningen för experimentell medicinsk vetenskap, Lunds universitet.
Ansök till Cancerrehabfondens rehabprogram 2025
Cancerrehabfonden erbjuder rehabiliteringsprogram till vuxna cancerdrabbade och riktar sig till dig som är färdigbehandlad. Ansökan till vårens rehabprogram 2025 öppnar den 22 oktober kl 11.00 och stänger den 30 oktober kl 11.00.
Rapport från diagnosgrupp Magsäck/matstrupe – oktober 2024
Vad gäller diagnoserna matstrups- och magsäckscancer har det hänt en hel del under hösten.
Nu ökar vi farten!
Nu ökar vi på PALEMA farten med att synas och höras ännu mer utåt. Vill du vara med och hjälpa till att öka medvetenheten om våra tuffa diagnoser?
Ny forskning om varför cancer uppstår i bukspottkörteln
Cellerna i kroppen måste förändras för att en cancertumör ska börja växa. Syftet är att förstå mer av varför bukspottkörtelcancer uppstår i första hand, säger professor Anders Molven som leder ett forskningsprojekt om bukspottkörtelcancer vid universitetet i Bergen.
Mer samordning och struktur för tidig upptäckt av cancer
I början av 2024 tillträdde Elinor Nemlander och Eliya Abedi deltidsuppdraget som nationella samordnare för tidig upptäckt av cancer. Idag är ett nytt primärvårdsnätverk på plats, med kliniskt verksamma distriktsläkare, distriktssjuksköterskor, tandläkare och skolläkare från samtliga sjukvårdsregioner. Nu utreds möjligheten att starta ett pilotprojekt.
Se inspelning från webbinarium om primär och sekundär levercancer
Den 9 oktober bjöd vi i samarbete med Roche och Incyte in till ett webbinarium med titeln Primär och sekundär levercancer – behandling idag och framöver. Nu kan ni se det i efterhand här.
Nytt centrum ska ge bättre rehabilitering för cancerpatienter
Regionalt centrum för cancerrehabilitering öppnade 1 september och är resultatet av en regiongemensam utredning och efterföljande handlingsplan för cancerrehabilitering.
EU godkänner ny behandling för avancerad magsäckscancer
EU godkänner Astellas VYLOY™ (zolbetuximab) i kombination med kemoterapi för behandling av avancerad magsäckscancer och cancer i den gastroesofageala övergången.
Ny behandling för levercellscancer: Fem års överlevnad med Imfinzi och Imjudo
Ny behandling för levercellscancer visar lovande resultat: Fem års överlevnad med Imfinzi och Imjudo.
Kan vi förbättra förutsättningarna för patienter med bukspottkörtelcancer?
En studie om hur mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse om bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig i kroppen har gjort upptäckter som har potential att förebygga att bukspottkörtel-cancer sprider sig till andra organ.
Se inspelning från webbinarium om suicidprevention
Den 25 september bjöd vi i samarbete med RCC Stockholm-Gotland in till ett webbinarium i det mycket viktiga ämnet suicidprevention. Nu kan ni se det i efterhand här.
Statliga styrmedel krävs när medicinska utmaningar och hög dödlighet dämpar intresset hos viktiga aktörer
PALEMA medverkar i Svenska Dagbladets bilaga "kampen mot cancern" med en artikel om att behandlingsmöjligheterna för PALEMAs fem cancerformer inte har utvecklats i samma takt som för många andra cancersjukdomar.
Precisionsmedicin inom cancer – precisionsdiagnostik, målinriktad behandling, kliniska studier
Richard Rosenquist Brandell, professor och överläkare i klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset/Karolinska Institutet och föreståndare för Genomic Medicine Sweden (GMS), berättar i den här filmen om precisionsmedicin, precisionsdiagnostik och kliniska studier inom cancerområdet.
Enkät – hur fick du kontakt med PALEMA?
Vi är nyfikna på hur du fick information om PALEMA första gången, så vi vore tacksamma om du kunde svara på vår korta enkät här.
Pemazyre ingår i högkostnadsskyddet
Pemazyre (pemigatinib) är avsett för behandling av vuxna patienter med kolangiokarcinom (gallgångscancer) som inte går att operera, när cancern har spridit sig och där sjukdomen har fortskridit efter tidigare läkemedelsbehandling.
Cancerupptäckt ger forskare hopp
Forskare i USA och Storbritannien har upptäckt en metod att kunna bidra till att färre dör i en av våra dödligaste cancerformer.
Inbjudan till webbinarium om primär och sekundär levercancer
Vi bjuder in till ett webbinarium i med titeln “Primär och sekundär levercancer – behandling idag och framöver” onsdagen den 9 oktober klockan 17:00.
Screening av personer med hög risk för bukspottkörtelcancer kan hjälpa dem att leva längre
För personer som löper hög risk att utveckla cancer i bukspottkörteln kan regelbundna tester för att övervaka bukspottkörteln hjälpa till att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede än när den vanligtvis diagnostiseras, enligt en ny studie.
Forskning om fetmarelaterad levercancer stärks av modern apparatur
Hepatocellulärt carcinom, HCC, är en leversjukdom med dålig prognos och en av få cancerformer som ökar i både förekomst och dödlighet. Professor Margit Mahlapuus forskning går ut på att hitta nya behandlingsformer för HCC.
Kontaktsjuksköterskornas uppdragsbeskrivning utvärderas
Under september startar jobbet med att utvärdera kontaktsjuksköterskornas uppdragsbeskrivning. Syftet är att uppfylla patienternas och verksamheternas behov samt skapa förutsättningar för en mer jämlik vård.
Biden-Harris Administrations ARPA-H lanserar program för att utveckla multi-cancerscreeningtest hemma
Programmet syftar till att revolutionera tidig upptäckt av svåra att diagnostisera cancer. Som en del av president Bidens Unity Agenda och Biden Cancer Moonshot-målet att få slut på cancer som vi känner den genom att driva innovation och utöka tillgången till cancerscreening,
DEBATT: Ovärdigt att cancersjuka under behandling ska förlora sin inkomst
Om en person med yrkesutbildning och erfarenhet i stället kan fortsätta i sitt yrke är två till tre månaders extra sjukskrivning en god investering.
Ny flytande biopsi visar löfte om tidig upptäckt
Vi vet från framgången med mammografi (bröstcancer) och koloskopi (tjocktarmscancer) att tidiga upptäcktstester leder till längre liv, till och med botemedel. Men det finns ännu inte något standardiserat sätt att fånga pankreascancer i dess tidigaste skeden.
Inbjudan till webbinarium om suicidprevention 25/9
Allvarlig sjukdom kan påverka vår livslust - vad behöver vi som patienter och närstående tänka på?
Rapport från diagnosgrupp Pankreas – september 2024
Vi börjar nu med en rapport från varje diagnosgrupp en gång i månaden. Först ut är rapport från Diagnosgrupp Pankreas.
Öppet brev till äldre- och sjukvårdsminister Anna Tenje
Idag medverkar Cancerföreningen PALEMA tillsammans med 6 systerorganisationer i ett öppet brev till äldre- och sjukvårdsminister Anna Tenje, för att få regeringen att stå upp för en sjukförsäkring som stöttar och hjälper cancerdrabbade, i stället för att stjälpa patienterna.
Forskare får 4 miljoner dollar för att främja immunterapibehandling för cancer i bukspottkörteln
Ett anslag på 4 miljoner dollar från National Cancer Institute syftar till att utveckla immunterapibehandlingar för cancer i bukspottkörteln genom att fokusera på adenosins roll i immunsuppression.
Digitalt stödgruppsmöte för cancerdrabbade 18 september 2024
Välkommen till nästa digitala stödgruppsmöte för dig som är direkt drabbad av en av våra cancerdiagnoser. Mötet sker online via Google meet onsdagen den 18 september 18.00.
Från mun till tarm: Den orala mikrobiomets roll i att främja GI-sjukdom
Lyssna på professor David A. Johnsson - Varför oral hälsa är relevant för GI hälsa och orala mikrobiomet, ett område som han tror att vi saknar helt som vårdgivare.
Patientrapport 2024 riktad till patienter med matstrups- och magsäckscancer
Nu har årets patientrapport för kvalitetsregistret för matstrups- och magsäckscancer (NREV) kommit. Rapporten finns att ladda ner som pdf men det finns även en film där patientrapporten presenteras.
Fikaträff i Stockholm den 12 september
Välkommen till en fikaträff med några av oss som arbetar med PALEMA torsdagen den 12 september mellan klockan 14:00 - ca 16:00 på Kraftens hus i Stockholm.
Nationell strategi krävs för precisionsmedicin
Sverige har varit tidigt ute forskningsmässigt när det gäller så kallad precisionsmedicin. Men idag brister förmågan när det gäller införandet, och det krävs nationella beslut, skriver 5 debattörer.
Inbjudan till webbinarium för nya medlemmar 3 september 2024
Vi fortsätter nu med vår serie webbinarier för nya medlemmar i PALEMA! Även du som inte är ny är välkommen om du är intresserad. Nästa går av stapeln den 3 september klockan 18:00 och du kan delta hemifrån i lugn och ro via dator eller mobil.
Anhöriga är glömda hjältar
Stöd från närstående kan förlänga överlevnaden med ett år vid svåra hjärntumörer. Det är bättre resultat än något läkemedel vi använder i dag kunnat visa.
Prov från levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln
Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse om, och vart, bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig i kroppen.
Cancerupptäckt ger forskare hopp
Forskare i USA och Storbritannien har upptäckt en metod att kunna bidra till att färre dör i en av våra dödligaste cancerformer.
Med folkets hälsodata skulle vården bli bättre
I en debattartikel skriver 34 debattörer att Sverige har unika förutsättningar för hantering och användning av hälsodata tack vare våra personnummer.
Uppdaterat vårdprogram för bukspottkörtelcancer
Det nationella vårdprogrammet för bukspottkörtelcancer har genomgått en revidering. Den förra versionen kom 2021. Den nya versionen innehåller flera viktiga uppdateringar och förtydliganden. Ett par områden i fokus är uppföljning och möjligheten att rapportera PROM-data.
Pärs cancerresa
En av PALEMAs medlemmar - Pär Grandin - berättar här om sin cancerresa. Han har nu överlevt i 5 år efter diagnosen bukspottkörtelcancer.
Vad innebär palliativ vård egentligen?
Att få reda på att man är i en palliativ fas är säkerligen en chock, för såväl den drabbade som anhöriga. Men behöver det verkligen betyda att det är dags att börja planera sin begravning?
Du har väl inte missat att du kan bli månadsgivare hos PALEMA?
Vi har ju genom åren fått en hel del förfrågningar om att kunna bli månadsgivare hos PALEMA, så sedan några år har vi den möjligheten. Om du vill stödja oss med en slant varje månad, från 50:- och uppåt, så är du varmt välkommen!
Cancerstudier i Sverige – nu med bättre sökfunktion
Databasen Cancerstudier i Sverige är nationell databas med aktuella kliniska studier inom cancervården. Nu har databasens sökfunktion förbättrats med möjlighet att söka på gener och pågående fas 1-studier.
Digitalt stödgruppsmöte för cancerdrabbade 17 juli 2024
Välkommen till nästa digitala stödgruppsmöte för dig som är direkt drabbad av en av våra cancerdiagnoser. Mötet sker online via Google meet onsdagen den 17 juli 18.00.
Forskare utvecklar ett nytt sätt att identifiera personer med nystartad diabetes som löper risk för cancer i bukspottkörteln
Oxford-forskare har hittat ett mer effektivt sätt att identifiera personer med nystartad diabetes som också löper högre risk att utveckla bukspottkörtelcancer än nuvarande rekommendationer från National Institute for Health and Care Excellence (NICE).
Enkätundersökning till medlemmar som har genomgått cancerbehandling
Du som kan delta har erhållit cancerbehandling de senaste 3 åren och är över 18 år. Syftet är att få kunskap om dina erfarenheter och upplevelser.
Karolinska del av ny nordisk sjukhusallians
Den 24 maj skrev fem nordiska universitetssjukhus på ett Memorandum of Understanding (MoU) för lanseringen av den nya alliansen The Nordic University Hospital Alliance (NUHA).
Svennis: Arrivederci Italien
En av Sveriges största fotbollsprofiler genom tiderna, Sven Göran "Svennis" Eriksson, har ju offentligt gått ut med att han drabbats av pankreascancer och inte har så lång tid kvar. I den här filmen på SVT berättar han om sina tankar om livet och döden.
Sommartider hej hej
Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.
Annica – Min historia
Här får vi ta del av Annicas fantastiska berättelse från insjuknandet sommaren 2018 och den krokiga vägen fram till nu när Annica nyligen kunnat vara med på dotterns studentfirande.
Framsteg inom cancerforskningen
Lyssna på Sveriges Radio från 11 juni – ett program om framtidens cancerbehandlingar där PALEMAs medlem Angelica Selander medverkar.
14,4 miljoner pund investerade för att tidigare upptäcka bukspottkörtelcancer
För att förbättra resultaten för personer med cancer i bukspottkörteln investerar Pancreatic Cancer UK i forskning som kommer att hjälpa oss att upptäcka tidigt, behandla bättre och i slutändan rädda liv.
Deltagande i undersökning – pankreatisk enzymbrist
Dela gärna med dig av dina erfarenheter av den kritiska bristen på pankreasenzymer genom att delta i en kort, konfidentiell undersökning
Debattartikel: Inför nationell styrning av cancervården
I en debattartikel i Alltinget skriver Karin Liljelund, Lungcancerföreningen, Eva Backman, Cancerföreningen PALEMA och Oskar Lindeberg, läkemedelsbolaget MSD att det är dags för Sverige att införa en nationell samordning och styrning av cancervården.
Kroppens ”flaskpost” levererar målriktad cancerbehandling
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en målsökande cancerbehandling som utnyttjar kroppens egen flaskpost – små membranbubblor som våra celler kommunicerar med.
Nätverket mot cancers Cancerrapport 2024
För att utveckling ska ske är det är viktigt att hela tiden se över strukturer och arbetssätt, lagar och bestämmelser, forskning och patientupplevelser inom cancervården.
Handlingsplan för precisionsdiagnostik ska underlätta jämlikt införande
Utvecklingen av precisionsmedicin på cancerområdet rör sig i snabb takt och innebär stora möjligheter. Men skräddarsydd behandling kräver utvecklade metoder för diagnostik, och även dessa måste följa med i den snabba utvecklingen.
Se inspelningar från PALEMAcancerdagen 2024
Den 23 maj anordnade vi PALEMAcancerdagen 2024 – första gången vi hade ett event för alla våra diagnoser. Nu kan ni se inspelningar från dagen i efterhand här.
American Association of Cancer Research (AACR) årsmöte är centrum för cancerforskningsgemenskapen.
Mötet samlar forskare, kliniker, annan vårdpersonal, överlevande, patienter och förespråkare för att dela framsteg inom de mer än 100 sjukdomar vi kallar cancer.
Succé för PALEMAcancerdagen
Förra veckan anordnade vi PALEMAcancerdagen 2024 - första gången vi hade ett event för alla våra diagnoser. Om man lyssnar på den feedback vi hittills fått får man nog klassa det som en succé.
Så ska ett enkelt blodprov kunna förutspå cancer
TV4 uppmärksammar att forskning från Storbritannien pekar på att om fem till tio år skulle ett enkelt blodprov kunna förutspå cancer om så lång tid som sju år framåt.
Insamlingssidor hos PALEMA
Ni vet väl att vi kan sätta upp sidor för insamlingar till PALEMA åt er? Vi skapar en egen insamling på vår hemsida med valfri text och bilder där vi också administrerar det hela via vår gåvofunktion i webbshoppen.
Inbjudan till webbinarium för nya medlemmar 4 juni 2024
Vi fortsätter nu med vår serie webbinarier för nya medlemmar i PALEMA! Även du som inte är ny är välkommen om du är intresserad. Nästa går av stapeln den 4 juni klockan 18:00 och du kan delta hemifrån i lugn och ro via dator eller mobil.
PALEMA stödjer forskningen
Ett av PALEMAs mål är att stödja professionen och organisationer vilka verkar för en bättre cancervård. Nu har vi för första gången kunnat dela ut ett ekonomiskt bidrag till stöd för pankreascancerforskningen.
Palliativ vård – mer än vård i livets slutskede
Den palliativa vården i Sverige är inte jämlik. Idag är individens bostadsadress och sjukdom avgörande faktorer för vilken typ av palliativ vård som finns tillgänglig. Det visar Cancerfondsrapporten 2024 om palliativ vård.
Precisionsmedicin – ny teknik på Norrlands universitetssjukhus ökar möjligheterna för analyser av cancersjukdomar
Under 2024 arbetar Klinisk genetik vid Norrlands universitetssjukhus med att införa ny teknik för precisionsmedicin. Den nya tekniken kan analysera stora mängder DNA, och analysresultaten kan påverka bland annat diagnos och prognos för ett flertal patienter med cancer eller sällsynta sjukdomar.
Vill du berätta din historia?
Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.
Nya rön om bukspottkörtelns anatomi kan påverka diabetesforskning och behandling
Forskare vid Umeå universitet har lyckats avbilda ett helt mänskligt organ, en bukspottkörtel, i mikroskopisk upplösning.
Stor efterfrågan på information om cancerrehabilitering
För att bättre förstå vad för stöd och informationsmaterial som patienter och närstående önskar kring cancerrehabilitering har RCC i samverkan genomfört en enkätundersökning. Totalt deltog över 500 personer anonymt. Resultaten visar en stor efterfrågan av mer och tydligare information om cancerrehabilitering.
Digitalt stödgruppsmöte för cancerdrabbade 15 maj 2024
Välkommen till nästa digitala stödgruppsmöte för dig som är direkt drabbad av en av våra cancerdiagnoser. Mötet sker online via Google meet onsdagen den 15 maj 18.00.
PALEMAcancerdagen – nu är alla talare klara!
Nu är alla talare till PALEMAcancerdagen den 23 maj klara. Har du inte anmält dig än? Då är det dags nu. Anmälan för deltagande på plats är öppen till den 13 maj och det finns än så länge platser kvar.
Hjälp oss dela ut vår nya broschyr
Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vill du hjälpa oss nå ut till fler? Nu har vi dessutom en ny uppdaterad broschyr!
Kan min cytostatikabehandling påverkas om jag samtidigt tar rosenrot?
Det är inte ovanligt att cancerpatienter använder eller har frågor om komplementära och integrativa metoder (KIM) under sin cancerbehandling.
Ny mottagning för ärftlig cancer har öppnat i Blekinge
Blekinge öppnar nu en mottagning för ärftlig cancer. Därmed förstärks uppföljningen av personer i Blekinge som lever med en ökad risk för att drabbas av ärftlig cancer
Europa står inför en nödsituation för pankreascancer
Bukspottkörtelcancer är den sjunde vanligaste cancerformen i Europa men är den fjärde vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall, efter lung-, kolorektal- och bröstcancer. År 2030 förutspås det bli den näst vanligaste orsaken till cancerdödlighet.
Anmälan till PALEMAcancerdagen nu öppen för alla
Nu är anmälan till PALEMAcancerdagen den 23 maj öppen för alla, samt kan du nu även anmäla dig för digitalt deltagande. Har du inte anmält dig än är det dags att göra det nu!
Det här bör du veta om din patientjournal
Hur gör man för att läsa sin journal? Kan man begära ändringar eller att uppgifter tas bort i journalen? Vilka andra kan läsa ens journal? Företaget Netdoktor ger dig här användbar information om din patientjournal.
Omfattande molekylärt test hjälper till att klassificera bukspottkörtelcystor
Om du har en bukspottkörtelcysta har din läkare förmodligen en klinisk gåta. Är det en icke-invasiv pseudocysta associerad med kronisk pankreatit, eller en potentiell föregångare till cancer?
Harrys historia om överlevnad från matstrupscancer fortsätter
I november 2022 skrev vi om Harry Verbunt från Nederländerna och nu kan vi ta del av mycket som förändrats sedan första diagnosen den 27 maj 2021.
Nu öppnar vi anmälan till PALEMAcancerdagen även för vårdarbetande och vårdstuderande
Nu kan du som arbetar inom vården eller som är vårdstuderande också anmäla dig att delta på plats på PALEMAcancerdagen torsdagen den 23 maj. Anmäl dig redan idag för att säkra din plats för deltagande i Stockholm. Gäller såklart även dig som är medlem och som inte redan har anmält dig.
Lynchs syndrom och utmaningen att få en diagnos
Colores - Finlands Tarmcancerförening r.f. har gett ut en broschyr på svenska om Lynchs syndrom. Här kan ni läsa lite mer om vad detta syndrom innebär.